U Sarajevu se protekle i početkom ove godine snimao dokumentarni film o nezaboravnoj sarajevskoj olimpijadi osamdesetih godina prošlog stoljeća, u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića.

„Sarajevo je bilo poznato po početku Prvog svjetskog rata 1914. godine, pa po Zimskim olimpijskim igrama 1984. i agresiji na njega 1992. – 95. Dakle, po lijepom sjećanju je nezaboravna olimpijada od prije četiri decenije kada smo svi bili u službi toga da je organiziramo što bolje, a Sarajevo bude što bolji domaćin.

I tako je i bilo Sarajevska olimpijada je bila ocijenjena kao najbolje organizirana do tada“, kaže kolega Bikić, koji je sve vrijeme svoje dugogodišnje novinarske karijere kroz priloge, reportaže, intervjue, knjige na sjetan način obilježavao svaki nadolazeći februar.

„Dijete sam olimpijskog grada i uvijek sam se smatrao olimpijskim dječakom. Doslovno živio te olimpijske dane i nakon te 1984. godine. Gdje god da sam bio u svijetu, prepoznavali su me kao nekoga koji prvenstvenio dolazi iz olimpijskog grada.

Olimpijada je ostavila neizbrisiv trag na naše generacije i mislim da smo dužni da se svako na svoj način podsjeća na te nezaboravne, lijepe dane naše historije, kada smo bili centar svijeta po najljepšem“.

Dokumentarni film „Olimpijada u Sarajevu“ snimao se na autentičnim lokacijama glavnog grada BiH i olimpijskih borilišta, a u njemu učestvuju i govore sami učesnici olimpijade, sportisti i sportski djelatnici, novinari, umjetnici…

„Za vrijeme novogodišnjih praznika susreli smo se i na Jahorini sa legendarnim Bojanom Križajem, koji se prisjetio detalja sa otvaranja, svog nastupa, srebrne medalje Jura Franka, samom značaju sarajevske olimpijade. Poštovanom Bojanu je bilo iznimno drago da realiziramo ovaj film i rado je pristao da bude jedan od učesnika nezaboravne priče“, kaže Bikić, kojem je dokumentarac „Keli“ bio prvijenac na TV Sarajevo, a potom na Federalnoj televiziji, na kojoj obnaša funkciju urednika Sportske redekcije, biva autor niza dokumentarnih filmova „Hase“, „Škija“, „Sportski pozdrav iz Sarajeva“, „Željina stotka“, „Sportski ambasadori BiH“, Čobo“  za koje je dobivao Plaketu Grada Sarajeva, priznanja i nagrade na Međunarodnim festivalima sportskog filma na  Zlatiboru i u Budvi.

Inače, premijera dokumentarnog filma “Olimpijada u Sarajevu” očekuje se 8. februara u programu Federalne televizije, na 40. godišnjicu Olimpijade u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)