Bivši bh. reprezentativac Elvir Baljić (49) govorio je za N1 o turskoj Superligi, našem Edinu Džeki (37) te šansama Zmajeva u baražu protiv Ukrajine.

“Devet godina Fenerbahce nije bio šampion, Galatasaray je prošle godine bio prvak. Fener se pojačao mnogo, naravno tu je i naš Edin Džeko došao sa drugim pojačanjima. Stvorio se dodatni pritisak na sudije, jer sada imamo dva kluba, gdje je rivalitet ogroman i svaka greška se gleda. Bilo je predlaganja i stranih sudija da ih dovedu, pogotovo kada bude derbi Fenerbahce – Galatasaray.

Ali najveći pritisak je na igračima Fenera, jer devet godina čekaju titulu. Galatasaray je mnogo rasterećeniji. Napravili su dobar posao u Ligi prvaka, a dobro stoje i u nacionalnom prvenstvu. Teško je reći ko će biti prvak, ali Galatasaray nastvalja u Ligi Evrope da igra i biće mnogo umorniji. Ali evo blaga prednost sada je za Fenerbahce”, kaže Baljić.

Baljić je bio šampion sa Fenerbahceom 2001. godine, a sada još je Bosanac ima priliku doći do trona turskog šampionata.

“Kada se govori o Džeki, pokazao je kakav je to igrač. Gdje god je igrao, pokazao je klasu. Mene su novinari pitali kada je stigao u Tursku, dali su problem godine i bili su skeptični. Rekao sam da to nema veze, jer Edin je profesionalac.

Kazao sam da će dati 20 do 25 golova ove sezone, a evo sada ide prema tome. Njegove liderske sposobnosti su odlične. Ne možete zamisliti šta će se desiti, ako Džeko bude šampion u Turskoj”, tvrdi Baljić u razgovoru za N1.

Sarajlija u najdražem dresu reprezentacije BiH ima 38 nastupa, tokom kojih je postigao 14 golova i doda oosam asistencija. Mogu li Zmajevi do Europskog prvenstva naredne godine u Njemačkoj kroz martovski baraž?

“Teško je reći šta očekivati od baraža za EURO. Treba biti realan i reći da su Ukrajinci favoriti. Naša najveća prednost je domaći teren. Gledajući kvalitet mislim da je Ukrajina u prednosti, ja samo mogu našim momcima poželjeti sreću. Moramo napraviti što manje grešaka i biti na nivou”, odgovorio je bivši Zmaj.

Ostatak razgovora pročitajte na N1.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16