Završeno je i 17. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a glavna tema je ogromna rezultatska kriza u kojoj se nalazi FK Željezničar.

Sve je glasnije pitanje, da li je realno da FK Željezničar po prvi put ispadne iz Premijer lige BiH?

Igrački kadar, kadrovske odluke, ali ono najvažnije – tabela – govore da može. Na Grbavici je sigurno upaljen crveni alarm kako bi se ekipa vratila u sigurnu zonu, a kao jedini izlaz iz krize čini se ili dovođenje pojačanja ili/i dovođenje trenera sa iskustvom u Premijer ligi BiH. Sa trenutnom kombinacijom, rizik je ogroman.

Željo je na samo tri boda iznad zone ispadanja, a ekipe ispod njega, izuzev Zvijezde 09 u ovom trenutku izgledaju kao da imaju veće kapacitete da opstanu u društvu najboljih. Ispod Želje je i GOŠK protiv kojeg gostuju naredno kolo.

Borac se već izdvaja u vrhu sa plus sedam bodova, a drugo mjesto jure Zrinjski, Sarajevo i Velež.

Tabelu, rezultate i raspored uoči posljednjeg kola u 2023. godini pogledajte na dnu ovog teksta.

U 17. kolu ukupno smo vidjeli 12 golova, u prosjeku 2 po utakmici. Na tribinama je bilo ukupno 7.630 gledalaca, od toga 4.500 na duelu Željezničar – Velež koji je bio daleko najposjećeniji.

Bilbija je prvi strijelac sa 14 golova, prate ga Haskić i Vidić sa po 10. Čuze je najbolji asistent. Najviše golova zabio je Zrinjski, najbolju odbranu ima Borac.

Utakmice 18. kola igraju se narednog vikenda, a onda slijedi zimska pauza.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16