BiH će protiv Ukrajine igrati prvu utakmicu baraža za EURO 2024. Biće to peti baraž u historiji BiH.

Ozbiljan protivnik sa kojim se definitivno možemo nositi u normalnim okolnostima. Uz haotičnu godinu iza sebe našim Zmajevima će ovo biti tvrd orah, ali naprave li uspjeh, to bi sigurno značilo izlazak iz krize.

Ukupno smo se susreli dva puta. Bilo je to u oktobru i novembru 2021. godine. U lvivu je bilo 1:1, a u Zenici 0:2 – istina druga utakmica je bila bez objektivnog rezultatskog interesa za nas.

U posljednjem periodu najveći im je uspjeh plasman na EURO 2020.

I Ukrajinci su promijenili više selektora u posljednjem periodu. Sergiy Rebrov je stigao u junu 2023. godine. Prije Rebrova, jednu utakmicu ih je kao prelazno rješenje vodio Ruslan Rotan. Prije njega ekipu je dvije godine vodio Oleksandr petrakov. Ranije je čak pet godina na klupi Ukrajine bio Andriy Shevchenko.

Rebrov je Ukrajinu ove godine vodio na osam utakmica – uz četiri pobjede, tri remija i jedan poraz.

Sergiy Rebrov je iskusan trener. U Dynamo Kyievu je radio sedam godina, četiri godine kao pomoćnik i tri godine kao glavni trener. Kasnije je vodio Al Ahli godinu dana, a poslije toga Fenrecvaroš tri godine. Vraća se u zaljev gdje od 2021. do 2023. vodi Al Ain u UAE.

U baraž su se plasirali preko kvalifikacija za EURO 2024. Tu su bili treći iza Engleske i Italije, a ispred Sj. Makedonije i Malte. Objektivno posljednji duel protiv Italije su mogli slaviti, ali im na kraju susreta nije sviran prilično očigledan penal. Sakupili su isto bodova kao i drugoplasirana Italija.

Imali su 14 bodova. Pobijedili su Maltu i Sj. Makedoniju po dva puta, a remizirali su sa Italijom i Engleskom na domaćem terenu. Ukrajina ja posljednjih 20 utakmica izgubila samo četiri puta. Poraz su ubilježili od objektivno jačih Engleske i Italije, te ranije od Škotske i Velsa.

Ukupno su dali 11 a primili 8 golova u kvalifikacijama.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U ranijoj Ligi Nacija završili su drugi iz Škotske, a ispred Irske i Armenije.

Najbolji strijelac u kvalifikacijama je Viktor Tsygankov, 22-godišnji napadač Girone koji je postigao dva gola za Ukrajinu na putu za EURO 2024.

Dvije najveće zvijezde su 26-godišnji Oleksandr Zinchenko iz Arsenala i 22-godišnji Mykhaylo Mudryk iz Chelsea, oba proizvoda Shaktarove škole. Mudryk je najskuplji igrač, procijenjen je na 45 miliona eura, dok je vrijednost Zinchenka 42 miliona eura.

Utakmica BiH – Ukrajina igra se 21. marta na našem terenu.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16