Selektor Savo Milošević odlučio je za večerašnju utakmicu protiv Slovačke prijaviti spisak bez Amara Dedića i Radeta Krunića.

Pretpostavka je da se radi o povredama, te da su se pridružili povrijeđenima Kolašincu, Pjaniću, Ahmedhodžiću, Barišiću i Šehiću. Ranije je zbog umora dopust dobio veteran i kapiten Džeko. Dakle čak pet igrača u vrhu liste po broju nastupa za BiH.

Bez ovolikog broja ključnih igrača čini se da je propala ideja o nekom dodatnom uigravanju ekipe za mečeve baraža u martu. Do tada nemamo prijateljskih utakmica pa će selektor do marta obići igrače koje vidi kao kičmu reprezentacije koja mora iznijeti baraž, te im na licu mjesta pokušati prezentovati šta će taktički zahtjevati od njih.

Slovačka nije nikako dobra reprezentacija za uigravanje novih kombinacija ili igrača. Selektor Slovačke je u martu uoči utakmice sa BiH bio pred otkazom, bilo je dovoljno da Hadžibegić samo izvuče remi. Vezni red s Hadžiahmetovićem, Tahirovićem i Krunićem tada su “pojeli” vezni igrači Slovačke koji su zajedno imali preko 200 nastupa za reprezentaciju.

Ali Milošević će na kompletnu historiju reprezentacije u ovoj godini, te trenutni igrački kadar, opet morati kombinovati.

Milošević još nije na utakmici imao Benjamina Tahirovića od kojeg kako kaže očekuje puno. Sa njim je imao i odvojene razgovore kako bi pokušao u njemu naći rješenje za evidentne probleme veznog reda naše reprezentacije koja vrlo teško kreira igru, ali je i nestabilna u odbrambenom dijelu. Nije probao još ni Ivana Bašića kapitena U21 BiH koji bi uz Tahirovića stvarno mogao osvježiti vezni red. Obojica su tehnički dobri igrači, a koje krasi i puno kretanja i učestvovanja i u defanzivnim i u ofanzivnim zadacima. Ne libe se preuzeti odgovornost, a čim dobiju loptu, odmah se bacaju na kreativni dio igre. Ipak, da Milošević Bašića baš ne vidi u kombinacijama govori i to da je protiv Luksemburga bio na tribinama.

U odbrani selektor nije još na djelu vidio Nermina Zolotića. Zolotić nije ni bio na prvom objavljenom spisku za ovo okupljanje, pa je upitno koliko Milošević na njega ozbiljno računa. Ipak, Zolotić u portugalskoj ligi po sezoni ima barem šest do osam utakmica protiv izuzetno jakih protivnika, gdje njegov klub ipak nije neka kanta za nabijanje. Činjenica da je karijeru počeo kao vezni igrač također je od koristi.

Savo nije priliku još dao ni Dalu Varešanoviću ni Almedinu Ziljkiću, kao ni golmanima Kenanu Piriću i Hidajetu Hankiću.

No to ko je bio na spisku ili tribinama i ne pije puno vode, jer prema izjavama stiče se dojam da Savo Milošević uživo još uvijek i nije gledao prevelik broj naših igrača, pa možda i ne zna sa čime raspolaže.

Odatle možda i promjena narativa u kojem smo od “igranja na rezultat” preko noći došli “da neki igrači ne zaslužuju mjesto u reprezentaciji”.

Navijači su očajni, a možda su više samo očajni naši igrači koji trpe strašan pritisak i uvrede.

Svi vjeruju kako reprezentacija ne bi bila u ovakvoj krizi da FS BiH nije odlučio “ne produžiti” ugovor Ivajlu Petevu, odnosno u manje od godinu dana promijeniti čak četiri selektora.

Dizanjem ruku članova Izvršnog odbora FS BiH, i klimanje glavom direktora reprezentacije Zvjezadana Misimovića.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16