Savo Milošević danas, na Ilidži pokraj Sarajeva, dočekuje igrače koje je izabrao za završetak kvalifikacija za EURO 2024utakmice protiv Luksemburga i Slovačke.

Tabelu i raspored pogledajte na dnu ovog teksta.

Treći selektor u ovim kvalifikacijama koje su već izgubljene, za cilj ima vratiti stabilnost u ekipu, odnosno podići je na nivo dovoljan da BiH bude konkurentna u baražu za EURO 2024 koji se igra u martu naredne godine.

“Mi imamo mnogo ofanzivno orijentisane igrače i jedini način da to riješimo jeste taktička disciplina. To su one stvari na kojima moramo raditi u naredna dva meča.” jedan je od komentara selektora uoči nastavka kvalifikacija koji smatra kako su agresivnost i intenzitet trke najveći trenutni problemi reprezentacije BiH.

Protivnici u baražu su prvo Finska u polufinalu, a zatim eventualno Island ili Izrael u finalu. Objektivno, Luksemburg i Slovačka imaju više zajedničkih kvaliteta, nego što ih nemaju sa ovim reprezentacijama. Kvalitet Finske, Islanda ili Izraela koje su individualno u nivou sa nama, ali i informacija da ćemo obje utakmice igrati na svom terenu dovode do zaključka da je za plasman na EURO 2024 ne moramo biti “Argentina”. Dovoljno je da budemo stabilni, čvrsti, tvrd orah… Na kraju krajeva, nakon što je UEFA značajno proširila broj učesnika, plasman na EURO više se globalno i ne smatra velikim podvigom kao prije.

Glavna tema uz naredne utakmice je ta da će Milošević u naredna dva meča biti lišen prvih zvijezda ekipe Edina Džeke i Miralema Pjanića. U protekle četiri godine oni su postigli trećinu golova za BiH, odnosno učestvovali u gotovo polovini golova naše reprezentacije.

Posljednji put smo bez Džeke i Pjanića bili protiv Slovačke u Bratislavi u martu ove godine i izgledali smo prilično loše, šuplji u odbrani, bezopasni u napadu. Selektor sada mora naći način kako da se ne ponovi katastrofalno izdanje u Bratislavi, ali naravno i ono protiv Portugala koje smo vidjeli prošli mjesec.

Reprezentacija je osvježena sa nekim novim/starim imenima. Nijedno od njih nije iz najjačih europskih liga, te nijedno od njih svojim profilom ne donosi neku posebno veliku razliku ni u jednoj liniji u reprezentaciji BiH.

Upravo zato vrijedi ponoviti kako se nadamo kako će se od ovih igrača prvenstveno napraviti stabilan i čvrst tim, jer ni protivnici koji nas čekaju u baražu nemaju posebno bolje individualne kvalitete. Sukladno tim nadanjima, bićemo sretni ako BiH protiv Luksemburga i Slovačke ne bude tražila pobjedu, nego da cilj bude da se odigraju dvije čvrste i stabilne utakmice, sa što manje rizika.

Slovačka je gotovo sigurna na drugom mjestu, dok je Luksemubrgu treće mjesto koje vodi u baraž još pod znakom pitanja. Zato je sigurno kako će protiv nas igrati najbolji fudbal koji mogu. Upravo ono što nam i treba. Nema sumnje i da će u posljednjem kolu i rezervni slovački igrači željeti pokazati najbolje što mogu kako bi potvrdili svoje mjesto na spisku za EURO 2024. Dvije dobre utakmice i dvije dobre prilike da se bez pritiska pomaknemo za stepenicu više nivou koji želimo biti.

Izostanak Džeke i Pjanića možda će biti i od koristi za mlade lavove naše reprezentacije, jer će im dati više slobode, prilike da moraju više vjerovati sebi, svom talentu, instinktu. I selektor je svjestan toga pa je otkrio kako je nedavno obavio poseban razgovor sa Tahirovićem od kojeg posebno očekuje puno. U nogama tih igrača definitivno je budućnost reprezentacije – kakva god ona bila.

Dakle, u baražu nas čekaju utakmice protiv reprezentacija koje su individualnim kvalitetom “tu negdje” kao i mi. Za konkruentnost nam je potrebna stabilnost i barem “mini kontinuitet”. Objektivno, ništa što se uz znanje selektora i volju igrača ne može postići do marta naredne godine. Naravno ako odgovorni ne smisle neki novi način da ponovo destabilizuju kontinuitet reprezentacije BiH.

Savo Milošević će sa svojim igračima biti dva dana u Sarajevu, jer već u srijedu putuju za Luksemburg gdje igramo u četvrtak navečer. Slovačku dočekujemo u nedjelju navečer u Zenici. Ako ne bude promjena u posljednji trenutak, BiH će za ova dva duela imati sljedeće igrače na raspolaganju:

Golmani: Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Hidajet Hankić (Botev Plovdiv);

Odbrana: Adnan Kovačević (Rakow), Nermin Zolotić (Casa Pia), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Šturm Graz), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu);

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Rade Krunić (Milan), Gojko Cimirot (Al Feiha), Benjamin Tahirović (Ajax), Miroslav Stevanović (Servette), Dal Varešanović (Rizespor), Ivan Bašić (Orenburg), Amar Rahmanović (Krylya Sovetov), Almedin Ziljkić (FK Sarajevo), Haris Hajradinović (Kasimpasa);

Napad: Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Said Hamulić (Vitesse), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Haris Tabaković (Hertha).

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16