Gotovo da nema kluba u Austriji koji nema barem jednog fudbalera porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Posebno vrijedi istaći Amara Dedića koji je s 21. godinom na leđima čak i kapiten prvaka Red Bull Salzburgu, a naši ljudi također u posljednje vrijeme dobijaju i priliku da budu treneri, sportski direktori… Dokaz je to kako lako i brzo cvjetamo u dobro uređenom sportskom sistemu.

Primjer je i Adnan Mravac. Fudbaler koji je u eri Miroslava Blaževića i Safeta Sušića upisao nekoliko nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ostao je po završetku karijere da živi u Austriji, a danas je u tamošnjem SV Stripfingu koji se od ove sezone po prvi put takmiči u tamošnjoj 2. ligi.

Kakav posao radi kao sportski direktor najbolje pokazuje sam pogled na tabelu. Ljetos kada je s čelnicima kluba ispregovarao da postanu filijala bečke Austrije, mnogi su im predviđali epizodnu ulogu u Erste ligi, međutim Stripfing sa svojim tinejdžerima danas je – hit.

Visoka gostujuća pobjeda nad Lafnitzom (0:3) vinula ih je na visoko treće mjesto nakon 11 odigranih kola.

Daleko najefikasniji u redovima Strpfinga je, zanimljivo, Sarajlija Darijo Pecirep koji je u devet ligaških utakmica postigao sedam pogodaka i tome dodao još četiri asistencije.

U Erste ligi također dobro stoji i Kapfenberg. Tim koji vodi nekadašnji sportski direktor Sarajeva Abdulah Ibraković nalazi se na petoj poziciji. 

(Reprezentacija.ba)