BiH je večeras u Zenici u duelu osmog kola grupe J kvalifikacija za EURO doživjela debakl od Portugala sa 0:5.

Kapiten Edin Džeko (37) govorio je za BHRT1 nakon teškog poraza.

“Mislim da smo došli u takvu situaciju da smo morali protiv Portugala napraviti dobar rezultat. Nažalost, neke svoje šanse smo propustili protiv Luksemburga i Islanda. Vjerovatno nas je zavarala malo utakmica u Lihtenštajnu. Imali smo tamo brz protok lopte i šansi. Naravno, primili smo večeras gol u trećoj minuti i noge se počnu tresti.

Došlo je do mnogih grešaka. Bez obzira što su oni bolji od nas, mislim da smo prelagano primili golove. Dvojica prave ofsajd, treći pravi grešku i to su neke stvari koje mi na terenu moramo da pričamo između sebe. Dosta je bilo tih situacija i na kraju je završilo dobro kako je počelo.

Ova utakmica selektoru sigurno može pomoći za budućnost da vidimo šta i kako možemo napraviti. Protiv ovakvih ekipa ovako otvoreno možda i nije baš najbolja situacija. Vidi se da nismo dorasli da igramo protiv ovih ekipa 1 na 1 i da im otvaramo više prostora”, kazao je Edin i dodao:

“Nikada nije lagano kada se izgubi. Nikada ne treba poraz uzeti zdravo za gotovo. Opet ponavljam, dobro smo prošli kako se utakmica odvijala. Nadam se da nam ovo može i pomoći da se što bolje pripremimo za baraž.

Imamo još dva meča u kvalifikacijama i tu selektor treba da vidi neke druge igrače koji bi nam mogli pomoći u baražu. Svaki igrač je nama bitan. Nadam se da ćemo u baražu biti kompletni pa da probamo.”

Naša selekcija je nakon ovog poraza ostala bez šansi za direktan plasman na EURO.

Zmajevi su trenutno peti na tabeli sa devet bodova i imaju nedostižnih sedam bodova manje od druge Slovačke.

BiH će 16. novembra gostovati Luksemburgu, a tri dana kasnije u zadnjem kolu u Zenici dočekuje Slovačke.

Podsjetimo, naš tim će u martu naredne godine igrati baraž za EURO i to zahvaljujući osvojenom prvom mjestu u svojoj grupi u UEFA Ligi Nacija.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16