Savo Milošević je ukupno 16. selektor reprezentacije BiH, a u nastavku donosimo pregled karijera svih selektora prije imenovanja na mjesto selektora BiH.

Meho Kodro je jedini selektor koji je (u prvom mandatu) postao selektor bez samostalnog trenerskog angažmana. Dušan Bajević i Ćiro Blažević su selektori sa najviše trofeja u karijeri prije dolaska na klupu Zmajeva. Milošević je jedan od sedam selektora koji su osvajali trofej prije dolaska na klupu BiH.

Selektor i trajanje trenerske karijere prije preuzimanja BiH:

  • Miroslav Blažević – 38 godina
  • Fuad Muzurović – 29 godina (drugi mandat)
  • Faruk Hadžibegić – 25 godina (drugi mandat)
  • Fuad Muzurović – 18 godina (prvi mandat)
  • Džemaludin Mušović – 18 godina
  • Meho Kodro – 15 godina (drugi mandat)
  • Safet Sušić – 15 godina
  • Mišo Smajlović – 11 godina
  • Mehmed Baždarević – 9 godina
  • Robert Prosinečki – 8 godina
  • Dušan Bajević – 31 godina
  • Ivajlo Petev – 13 godina
  • Faruk Hadžibegić- 3 godine (prvi mandat)
  • Blaž Slišković – 2 godine
  • Savo Milošević – 2 godine
  • Meho Kodro – bez samostalnog angažmana prije BiH (prvi mandat)

Fuad Muzurović: Novembar 1995. – Novembar 1997.

Muzurović je prije imenovanja na mjesto selektora BiH 1995. godine imao angažmane u Sarajevu, Prištini i Adani Demirspor. Radio je trenerski posao 18 godina prije nego je postao selektor.

Džemaludin Mušović: Maj 1998. – Januar 1999.

Mušović je do 1998. godine bio trener Rudara Kakanj, Leotara, Čelika, Sarajeva, Al-Arabija i Al-Jazire, te je bio pomoćnik u stručnom štabu Jugoslavije. Ukupno je kao trener radio 18 godina prije selektorske pozicije BiH, a sa Al-Arabijem osvojio je titulu prvaka Katara.

Faruk Hadžibegić: Mart 1999. – Oktobar 1999.

Hadžibegić je prije svog prvog mandata na klupi Zmajeva radio tri godine kao trener Sochauxa.

Mišo Smajlović: Januar 2000. – Oktobar 2001.

Smajlović je bio trener Želje od 1989. do 1998. godine. Osvojio je titulu prvaka BiH sa Željom, a prije selektorskog posla još je bio selektor U21 selekcije BiH.

Blaž Slišković: Mart 2002. – Oktobar 2006.

Slišković se za mjesto selektora BiH izborio dobrim rezultatima u Brotnju i Posušju. Dvije godine je radio trenerski posao prije selektorskog.

Fuad Muzurović: Decembar 2006. – Decembar 2007.

Nakon prvog mandata Muzurović je radio kao trener Sarajeva, Adanaspora, Al-Arabija, El-Masrya i Cerezo Osake. Sa Al-Arabijem je ponovo osvojio titulu prvaka Katara. Dakle, nakon prvog mandata na mjestu selektora BiH, do drugog je radio devet godina.

Meho Kodro: Januar 2008. – Maj 2008.

Kodro je na mjesto selektora imenovan nakon što je samo sedam mjeseci bio pomoćni trener u Real Sociedadu.

Miroslav Blažević: Juli 2008. – Decembar 2009.

Ćiro Blažević je po biografiji bio najveće ime na klupi reprezentacije BiH. Do posla selektora BiH radio je 38 godina sa manjim pauzama između angažmana. Vodio je Sion, Lausanne, Švicarsku, Rijeku, Dinamo zagreb, Grasshoppers, Prištinu, Zagreb, Nantes, PAOK, Hrvatsku, Iran, Osijek, Varteks, Zagreb, Muru, Hajduk, Xamax. Sa Dinamom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije, kup Jugoslavije, dva puta titulu prvaka Hrvatske, jedan kup Hrvatske, sa Sionom je osvojio kup Švicarske, te je bio prvak Švicarske sa Grasshoppersom.

Safet Sušić: Decembar 2009. – Novembar 2014.

Sušić je najuspješniji selektor BiH u historiji. Do imenovanja na klupu Zmajeva je radio 15 godina u Cannesu, Istanbulsporu, Al-Hilalu, Konyasporu, Ankaragucuu, Rizesporu i Ankarasporu.

Mehmed Baždarević: Decembar 2014. – Oktobar 2017.

Baždarević je devet godina radio samostalno kao trener do selektorske pozicije. Predvodio je Istres, Sahel, Al-Wakrah, Grenoble i Sochaux.

Robert Prosničeki: Januar 2018. – Novembar 2019.

Prosinečki je osam godina bio trener prije pozicije selektora BiH. Vodio je Crvenu zvezdu, Kayserispor i Azerbejdžan. Sa Zvezdom je osvojio Kup Srbije.

Dušan Bajević: Decembar 2019. – Oktobar 2020.

Duško Bajević je najtrofejniji trener koji je stigao na klupu reprezentacije BiH. Radio je kao trener 31 godina do imenovanja na mjesto selektora, a prije posla selektora je imao pauzu od šest godina. Trenirao je Velež, AEK, Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos. Čak devet puta je bio prvak Grčke sa AEK-om i Olympiacosom. Sa istim klubovima i sa PAOK-om osvojio je Kup Grčke. Sa Veležom je bio osvajač Kupa Jugoslavije.

Ivajlo Petev: Januar 2021. – Decembar 2022.

Petev je 13 godina bio trener prije selektorske pozicije. Vodio je Lyubimets, Ludogorets, Levski, AEL Limasol, Bugarsku, Dinamo Zagreb, Omoniju, Al-Qadsiah i Jagielloniju. Po dva puta je osvajao titulu prvaka Bugarske sa Ludogoretsom.

Faruk Hadžibegić: Januar 2023. – Juni 2023.

Hadžibegić je između dva mandata na klupi Zmajeva radio u Betisu, Troyesu, Gaziantepu, Diyarbakisporu, Denizlisporu, Niortu, Dijonu, Bastiji, Arlesu, Valencienessu, Red Staru, Crnoj Gori i Algiersu.

Meho Kodro: August 2023. – Septembar 2023.

Kodro je nakon što je bio selektor BiH vodio juniore Sociedada, B ekipu Sociedada, Sarajevo, Servette i Stade-Lausanne.

Savo Milošević: Septembar 2023.

Milošević je prije Zmajeva predvodio Partizan i Olimpiju ukupno dvije godine. Sa Partizanom je osvojio Kup Srbije.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16