Dok javnost i fudbalska struka priča o potrebi strategije i kontinuiteta, u Fudbalskom savezu BiH kao da se trude raditi protiv toga.

U stilu raštimanih domaćih klubova koji svako nekoliko mjeseci promjene trenera, a godinama se valjaju u blatu loše organizacije, neznanja i lopovluka, i reprezentacija BiH će evo u nepunih deset mjeseci imati četvrtog selektora.

Gledajući na izjave prilikom predstavljanja Hadžibegića i Kodre, te na kasnija dešavanja, jedini zaključak je da ljudi koji biraju selektora ne znaju svoj posao ili ga rade u nekom rastrojenom stanju.

“Puno smo razmišljali šta i kako dalje. Sa svojim prvim saradnikom Zvjezdanom Misimovićem sam analizirao sve, ovo nije bila laka odluka, ali stojimo iza nje kao što smo stajali iza Peteva iako je javnost napravila negativnu atmosferu kada je dolazio. Trebamo novo lice, nova energija da pokušamo u kvalifikacijama od marta do novembra napraviti historijski rezultat. Pokušat ćemo se plasirati prvi put na Euro. Neće biti lako, ali ne želimo tražiti izgovore unaprijed. Imamo vjeru u selektora, Izvršni odbor je jednoglasno podržao izbor Hadžibegića”, izjavio je u januaru po izboru Hadžibegića predsjednik FS BiH Vico Zeljković.

Nakon što je u Hadžibegiću apsolutno pogrešno procijenio profil trenera kojeg će angažovati, nekoliko mjeseci poslije po imenovanju Kodre ponovo je napravio pogrešnu procjenu i najavio da će novi selektor voditi BiH do kraja kvalifikacija.

“Na prijedlog direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića izabrati jednoglasno Mehu Kodru za selektora, uspjeli smo se dogovoriti i zajedno idemo u kvalifikacije. Mi stojimo pred javnosti i mislimo da je sada ovo najbolje moguće rješenje. Kodro će do kraja kvalifikacija voditi reprezentaciju, to jeste do kraja godine, ne želimo pričati o baražu, želimo drugo mjesto i da se plasiramo direktno na Europsko prvenstvo.” nedavno je između ostalog rekao Zeljković na predstavljanju Kodre.

Miske ima fudbal u malom prstu, ali misli li svojom glavom

Vico Zeljković nema profesionalnu veliku fudbalsku karijeru, niti edukaciju u fudbalu, ali brine angažman direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

Miske koji ima fudbal u malom prstu je nekoliko sedmica pred imenovanje Faruka Hadžibegića javno indirektno podržao ostanak Ivajla Peteva u razgovoru za Reprezentacija.ba, da bi onda upravo Hadžibegić bio izglasan kao njegov prijedlog.

“Ivaylo je odradio dobar posao. Sjetimo se samo kako je dočekan, nisu bili ni najbolji rezultati u kvalifikacijama, ali onda je u Ligi nacija definitivno ispit položio. I igrači su ga dobro prihvatili, njegovu ideju i sve ostalo” rekao je tada.

Zanimljivo, Misimović u januaru nije hvalio Hadžibegića na press konferenciji, samo mu je poželio sreću i najavio da će sa njim obići igrače.

“Zahvalio bih se Petevu s kojim smo imali dobru, profesionalnu saradnju. Znamo koga smo izvukli u grupi u kvalifikacijama za Euro. Imamo dobru šansu i vjerujem da možemo izboriti historijski plasman na Euro. Ovim putem bih novom selektoru poželio sreću, i sve najbolje”, rekao je kratko tada Misimović.

Kodro je izgleda bio više po ukusu od Hadžibegića za Misimovića pa ga je pohvalio na predstavljanju: “Imao sam priliku da u jednom kratkom periodu sarađujemo na relaciji igrač i trener. Tu sam mnogo dobrih stvari vidio kod njega kao selektora. Mislim da imamo realne šanse da se kroz kvalifikacije plasiramo na Euro.”

Iz viđenog se stiče dojam da Misimović možda i nije bio za prekid saradnje sa Petevom, kao ni za izbor Hadžibegića, kao ni za Kodrinu smjenu. Ako je tako, onda je neprihvatljivo da se takva fudbalska legenda povinuje ljudima iz vrha FS BiH, umjesto oni njemu. A zato može biti kriv samo sam sebi.

Kako god, fudbalska reprezentacija BiH je od otkaza Ivajlu Petevu kao brod bez kormilara u oluji.

(Reprezentacija.ba)