Javnost u Bosni i Hercegovini ogorčena je katastrofalnom igrom Zmajeva. Mislilo se da nakon blijede igre protiv Lihtenštajna ne može gore, ali desilo se upravo sinoć na Islandu gdje su izabranici Mehe Kodre poraženi s minimalnih 1:0, i to golom u posljednjoj minuti.

Ovaj poraz je ujedno ostavio bh. fudbalere bez šansi da se kroz kvalifikacije plasiraju na Evropsko prvenstvo. Za utjehu, ostaje nam samo baraž koji će se igrati u martu naredne godine, a veliko je pitanje da li će i tada na kormilu biti Meho Kodro. Da slijede rezovi i velike promjene najavio je i prvi čovjek N/FSBiH Vico Zeljković koji će pomoć tražiti, ni manje ni više, nego od Vahida Halilhodžića.

Da je dogovoren sastanak potvrdio je i sam Halilhodžić u telefonskom razgovoru za Reprezentacija.ba poručujući kako je u svakom trenutku spreman pomoći Bosni i Hercegovini. Ali, ne kao trener.

– Znam da predsjednik Vico Zeljković želi da se vidimo i razgovaramo, cilj je da pomognem koliko mogu, mada ne treba ni nešto pretjerano očekivati. Trebao bih doći tu narednih dana, imam nekih privatnih obaveza, pa ćemo popiti kafu i dat ću svoje mišljenje. Ali, suludo je i pričati šta po tom pitanju. Ne može se Kodrin rad ocijeniti za dvije utakmice, treba čovjeku pružiti podršku, evidentno je da reprezentacija u posljednje vrijeme nije u formi. Koji su u uzroci, zašto je tako…, suviše sam daleko da bih mogao dati odgovor na to pitanje, kaže nam Halilhodžić.

Poslije svakog lošeg rezultata, po običaju, govori se o novom selektoru. To je ono što naročito smeta našem legendarnom stručnjaku.

– Ne mogu svi biti neznalice. Kod nas poslije svake utakmice govori se o novom selektoru. To nigdje ne postoji, neozbiljno je o tome i pričati. Pa, Kodro je tek došao, treba mu pomoći, a ne tražiti odlazak poslije jednog poraza. Svi znamo da nije nimalo lako voditi našu reprezentaciju s obzirom na sve što se dešava. Nažalost, uvijek su treneri ti koji su najodgovorniji, dok igrače i ljude koji donose odluke malo ko kritikuje i spominje. Trener sam i znam koliko je nekada potrebno vrijeme da se određene stvari poslože.

Nerealno je očekivati da na kormilo zasjedne upravo Vaha. Nebrojeno puta je to dosad dao do znanja. Kaže da ponuda za posao nije imao nikada više.

– Ma, zovu ljudi sa svih strana, odbio sam i velike sume novca i svašta nešto. Iako mi ponekad nedostaje, ne mislim se još vraćati fudbalu zbog privatnih obaveza, a zna se i kakav sam u poslu – dajem sebe cijelog. Ako nisam s ekipom, onda sam po cijeli dan sa stručnim štabom. Analiziram, pripremam. Odgovara mi i ovako. Malo sam u Francuskoj, malo odem do Dubrovnika, pa Mostara, Jablanice…, podvukao je Halilhodžić.

Kada je u pitanje stanje u grupi, nakon šest odigranih kola Portugal je maksimalan sa 16 bodova i već je jednom nogom na Euru. S tri manje Slovačka zauzima drugo mjesto, sijedi je Luksemburg s 10 bodova, zatim BiH (6), Island (6) i Lihtenštajn (0).

(Reprezentacija.ba)