BiH je večeras u Zenici u duelu petog kola grupe J kvalif. za EURO pobijedila Lihtenštajn sa 2:1.

Debi na klupi Zmajeva imao je novi selektor Meho Kodro koji je nakon meča govorio za BHRT1.

“Dao bih prioritet bodovima. Bilo je važno da dobijemo ovaj meč. Prvo poluvrijeme je bilo korektno. Dali smo dva gola i primili iznenađujući gol. To nas je poremetilo.

Malo smo pali u drugom poluvremenu. Na neki način to je normalno jer radimo četiri, pet dana. Teško je napraviti radikalne promjene. Bilo je dobrih i korektnih stvari. Bilo je stvari koje moramo popraviti. Sutra ćemo napraviti analizu jer nas već u ponedjeljak očekuje utakmica na Islandu”, kazao je Kodro i dodao:

“Meč smo počeli u sistemu 3-4-1-2. Imali smo dva igrača poput Krunića i Nalića između linija. Pjanić je bio tu u sredini. Dobri smo bili u prvom poluvremenu, pogotovo po lijevoj strani preko Kolašinca. U nastavku smo imali problema jer su nas napadali preko polukontri.

Onda smo promijenili sistrem. Zamijenili smo Pjanića i Krunića. Ulazak Hadžiahmetovića i Tahirovića nam je donio čvrstoću i jasnoću. Pogotovo u iznošenju lopte. Lihtenštajn igra 3-5-2 i dobro funkcionišu. U prvom poluvremenu su imali snage i bili korektno.”

Kodro se osvrnuo i na određene probleme.

“Mi smo imali određene probleme kada je Demirović ulazio unutra i onda je bio veliki broj igrača u sredini. Mislim da je njihova formacija bila čvrsta i to nije lagano probiti. Podsjetio bih vas da je Lihtenštajn jedva poražen od Slovačke sa jednim golom razlike.

Čak je i Luksemburg imao problema s njima. Novi selektor Lihtenštajna je posložio ekipu na fin način. Smatram da će oni pružiti otpor i drugim ekipama u grupi.”

Selektor ističe da se nijedan tim ne smije potcijeniti.

“Ne smijemo potcijeniti nikoga. Svi rade i rastu. Mnogi su mislili da ćemo zabiti pet golova Lihtenštajnu, ali to nije lagano. Mi smo u zadnjih nekoliko dana pokušavali igračima da objasnimo neke stvari.

Zadovoljan sam kako su igrači reagovali. Imamo kvalitet. Više mi odgovara da je ova utakmica završila i da imamo tri boda, a da nismo slavili sa četiri ili pet golova razlike. Onda bi imali više problema u narednim utakmicama.

Oni su puno forsirali igru po njihovoj desnoj strani. Pravili su nam više problema po desnoj nego pol lijevoj strani. Ipak, nisu oni baš toliko puta došli do našeg kaznenog prostora. Bili su jaki u defanzivi. Utakmica je bila taktički dobra i zanimljiva.”

Kodro je za kraj dodao da je naš tim od večeras u velikoj prednosti jer sada ima četiri boda manje od drugog mjesta.

“Mi smo od danas u velikoj prednosti jer imamo četiri boda od drugog mjesta. Moramo to gledati pozitivnije. Ekipa raste i ima tu nekih novih stvari.”

Tabel, raspored i statistiku kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte na linku ispod.