Fudbalska reprezetnacija BiH večeras protiv Lihtenštajna u Zenici nastavlja kvalifikacije za EURO 2024, no zbog novog selektora na kormilu Zmajeva gotovo da vlada utisak kao da počinju nove kvalifikacije.

Taj osjećaj je pojačao i sam Meho Kodro svojim optimizmom i željom da se reprezentacija Bosne i Hercegovine izbori direktan plasman. S obzirom da su šanse male, ali postoje, navijačima je nemoguće ne biti optimista, kao i uvijek do sada.

Kodro kao i dva prethodna selektora na početku svog mandata nema prijateljske utakmice da uigra ekipu, ali ima sreću da barem za prvog protivnika ima Lihntenštajn – drugu najgoru reprezentaciju Europe. Ispod njih je na UEFA listi samo San Marino.

S obzirom na potrebu da se ekipa uigra, ali i činjenicu da nemamo šta kalkulisati – Meho Kodro će na teren poslati najbolje igrače koje ima, a to su praktično i najbolji igrači koje BiH u ovom trenutku po formi i ugiranosti ima, ne računajući izostalog Ahmehodžića. I klupa reprezentacije je solidna jer nudi – od iskusnih igrača poput Sanjina Prcića koji uvijek mogu smiriti igru, do Menala, Gazibegovića, Nalića, Kodru, Prevljaka, Hamulića koji mogu ubaciti u brzinu više ili tražiti gol više jer tako igraju trenutno i u klubovima.

Ostaje vidjeti u kojoj će formaciji Kodro poslati na teren igrače, a posebno kako će ukomponovati četiri vezna igrača Pjanića, Krunića, Tahirovića i Hadžiahmetovića da igraju zajedno, a da ekipa bude pokretna i efikasna na sredini po pitanju protoka lopte.

Također, biće zanimljivo vidjeti da li će BiH igrati sa tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji s obzirom na činjenicu da imamo samo dva stopera u selekciji. Protivnik igra u formaciji 3-5-2, sa tri igrača u zadnjoj liniji Kodro je radio i u posljednjem klubu, a uloga Kolašinca u Atalanti u kojoj igra trećeg stopera na lijevoj strani mogla bi biti presudna da sutra istrčimo u takvoj formaciji. Ili nekoj možda i neodređenoj standardnim formatima, formaciji u kojoj će svaki igrač biti postavljen tamo gdje je najbolji na terenu.

Najvažnije je – što prije slomiti protivnika, zabiti golove i sa sigurnošću privesti utakmicu kraju.

Očekivani sastav: Šehić, Hadžikadunić, Miličević, Kolašinac, Dedić, Tahirović, Hadžiahmetović, Krunić, Pjanić, Demirović i Džeko.

Svoj prijedlog sastava možete napraviti i podijeliti na našoj igrici “moj tim” na ovom linku.

BiH – Lihtenštajn, 20,45 sati.

(Reprezentacija.ba)