Selektor U19 reprezentacije BiH Dubravko Orlović debitovao je na klupi Bosne i Hercegovine remijem protiv Irske u Bileći 1:1.

Fudbalski savez BiH prenosi njegove utiske.

“Zadovoljan sam današnjom utakmicu, s obzirom na to da smo imali jako kratak period da se upoznamo. Odradili smo jedan trening i danas nas je čekala utakmica. Reprezentacija Irske je jako ozbiljna ekipa. Ne mogu reći da spadaju u sami vrh, ali su sigurno među kvalitetnijim evropskim selekcijama, što su danas i pokazali. Utakmica je samo na papiru bila prijateljska, bilo je puno ritma i dinamike i na kraju neriješen rezultat. Ako bi brojali šanse, možda smo bili bliži pobjedi, ali i pored toga mogu da budem zadovoljan dojmovima koje smo stekli za ovako kratak period.”

Orlović je dodao da je jedan od ciljeva na ovoj utakmici bila provjera mogućnosti pojedinih igrača koji su se našli “na spisku”: 

“Ovo je dijelom bila i selekciona utakmica. Postoji jedna grupa igrača u čije smo se kvalitete ranije uvjerili, a sada smo probali još neke igrače, da vidimo na koga možemo računati u narednom periodu. Ne mora značiti da su igrači koji su bili sada pozvani, da će biti sa nama i na nekom narednom okupljanju.”

O daljim planovima sa ovom selekcijom, selektor kaže: 

“Čeka nas u subotu još jedan susret sa Ircima. Izrotiraćemo malo igrače, ne želimo nikoga da preopteretimo. Rasporedićemo minutažu, tako da će igrači koji su bili danas manje na terenu, u subotu dobiti veću minutažu. Voljeli bi da se prije kvalifikacija koje su u novembru okupimo još jednom u oktobru. Nama je imperativ da prođemo prvi krug kvalifikacija, da budemo među dvije prve ekipe na turniru koji se igra u Luksemburgu, a gdje još osim domaćina igraju Holandija i Azerbejdžan.”

BOSNA I HERCEGOVINA – REPUBLIKA IRSKA   1:1   (0:0)

Bileća – Gradski stadion. Gledalaca: 200.

Sudija: Stefan Bokić (Bosna i Hercegovina). Pomoćnici: Slobodan Vukosav i Strahinja Vuković (oba iz Bosne i Hercegovine).

Strijelci: 0:1 O’Mahony 54’, 1:1 Kovač 84’.

Žuti kartoni: Temple (Republika Irska).

Bosna i Hercegovina: Arman Šutković, Nidal Čelik (60’ Amir Duraković), David Čamber (60’ Hamza Samardžić), Niko Kovač (kap.), Hamza Ljukovac (60’ Petar Samardžija), Marsel Zrnić (75’ Muamer Hamzić), Jusuf Terzić (84’ Benjamin Babić), Amar Zahirović (84’ Antoni Bajkuša), Stefan Marčetić (46’ Faris Kadrić), Ajdin Beganović (75’ Miljan Kovačević), Senad Mustafić (84’ Aiman Šemedin). Selektor: Dubravko Orlović.

Republika Irska: Andrew Wogan, Jake Grante, Sead Moore, Luke Brown, Lewis Temple (84’ Freddie Turley), James McManus, Tom Olyott (70’ Justin Ferizaj), Romeo Akachuckwu, Mark O’Mahony (84’ Eoin Kenny), Tommy Bloxham (70’ Franco Umeh), Trent Kone Doherty (84’ Gavin Hodgins). Selektor: Tom Mohan.

Ove selekcije odigraće još jednu utakmicu u subotu, opet u Bileći, sa početkom u 16,30 sati.

(Reprezentacija.ba)