Općina Centar objavila je kako se nastavlja rekonstrukcija kultnog Fiskulturnog doma u Sarajevu koji je decenijama bio dom mnogih naših najvećih sportista, a koji je do nedavno bio prilično zapušten.

Teren FIS-a još uvijek pamti nastupe Mirze Delibašića, Safeta Sušića, Memnuna Idžakovića, Davorina Popovića i mnogih drugih slavnih sportista koji su ovdje igrali takmičarske utakmice prije izgradnje Skenderije i Zetre. FIS je bio i prva stepenica hiljadama sportista profesionalaca i amatera, a tu su i u poznim godinama rekreativno se u sedmoj i osmoj deceniji života okupljali sarajevski stonoteniseri.

“U kultnom Fiskulturnom domu u Sarajevu poznatijem kao FIS počela je demontaža stare i dotrajale stolarije u dijelu objekta.

Naime, riječ je o nastavku projekta obnove FIS-a, a ugradnja nove stolarije u dijelu objekta značajno će doprinijeti uštedi na toplotnoj energiji.

Iz uprave Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ obavještavaju korisnike da će tokom radova privremeno biti obustavljeni svi projekti i trenažne aktivnosti u univerzalnoj i gimnastičkoj dvorani FIS-a.

Da podsjetimo, u proteklom periodu na dijelu objekta zamijenjena je stara i dotrajala stolarija, uveden je novi sistem grijanja u cijelom objektu, obnovljene su sportske sale i svlačionice, te je ugrađena nova LED rasvjeta. Također je uveden novi sistem grijanja, završena je rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih cijevi, te kompletne elektro mreže kao i sistema ventilacije što je umanjilo troškove održavanja i poboljšanom zaštitom okoline.” naveli su iz Općine Centar.

Općina Centar sjajan je primjer za sve općine u Bosni i Hercegovini kako bi trebalo da se vodi briga o sportu.

Djeca ove općine imaju pravo na besplatnu članarinu u školama sporta, što je garant za kasnije vrhunske rezultate, koji dolaze isključivo iz masovnosti bavljenjem sportom. Pri tome se tokom raspusta organizuju i povremene besplatne škole sportova kako bi se najmlađi okušali i u drugim disciplinama.

Također, Općina Centar je u mandatu Srđana Mandića pomogla FK Sarajevo i stadion Koševo sa preko milion KM – 600.000 KM investirano je u travnjak Koševa, 350.000 KM dato omladinskom pogonu, 100.000 KM ide za trenažni proces… FK Sarajevo je stadion i ustupljen na korištenje na 30 godina, no promjenom uprave kluba taj dogovor je doveden van snage.

Pomaže se i sportu van prostora Općine, pa je stan na korištenje dobila Lana Pudar, novac je dobio i FK Željezničar, mnogi naši predstavnici na velikim takmičenjima…

Pozivamo sve bh. općine da iskoriste Reprezentacija.ba za promociju vijesti o podršci sportu.

(Reprezentacija.ba)