Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH zasjedao je jučer ali bez ikakvih zaključaka ili javno podijeljenih informacija o izboru novog selektora.

Reprezentacija.ba saznaje da je dogovoreno da se nastavi sa kontaktima i konsultacijama, te da se na narednoj sjednici govori o konkretnijim imenima i planovima.

Ono što je sigurno je da ni novi selektor, baš kao ni prethodna dva, neće imati prijateljske utakmice prije kvalifikacionih. FIFA prve slobodne termine nudi u septembru kada reprezentacije mogu odigrati najviše dva meča, a oba ta termina rezervisana su za kvalifikacione utakmice – Lihnetštajn kući i Island u gostima.

I Petev i Hadžibegić su nakon samo nekoliko treninga uskočili u kvalifikacije, a isto to očekuje i novog selektora. Posljedice su bile takve da se igrači nisu mogli dovoljno isprobati, te da su oba selektora nakon dva kola mijenjali čak i formaciju. Hadžibegić je djelomično i zbog toga “nastradao” protiv Slovačke.

Olakotna okolnost a novog selektora će biti što nema imperativ rezultata u kvalifikacijama, pa će mu preostalih šest utakmica praktično biti uigravanje za baraž.

Naravno svaki ozbiljan trener će i u tim utakmicama pokušati izvući maksimalan broj bodova, te se nadati kiksu protivnika.

Peto kolo: BiH – Lihtenštajn (8. septembar)

Šesto kolo: Island – BiH (11. septembar)

Sedmo kolo: Lihtenštajn – BiH (13. oktobar)

Osmo kolo: BiH – Portugal (16. oktobar)

Deveto kolo: Luksemburg – BiH (16. novembar)

Deseto kolo: BiH – Slovačka (19. novembar)

(Reprezentacija.ba)