Zmajevi večeras u okviru četvrtog kola Kvalifikacija za EURO dočekuju Luksemburg.

U nastavku vam donosimo najvažnije stari o ovom duelu.

Napredak Luksemburga

Luksemburg je od 2006. godine napredovao čak 100 mjesta. Trenutno su 91. na FIFA rang listi. Zmajevi su na 57. mjestu. 2017. godine napravili su najveći pomak kada su napredovali 35 mjesta i bili 83. na svijetu.

Luksemburg bez najboljeg strijelca

Nakon sukoba sa selektorom, reprezentaciju su dva dana pred duel sa BiH napustili Gerson Rodrigues (27) i Vincent Thill (23). Rodrigues je najbolji strijelac selekcije sa 15 golova.

Selektor na mandatu od 2010. godine

Zanimljivo selektor Luc Holtz je imenovan u augustu 2010. godine. Ranije je dvije godine bio selektor U21 Luksemburga. Kao igrač igrao je u omladinskim selekcijama francuskog Montceaua, te kasnije u Luksemburgu, a čim je okačio kopačke od klin imenovan je za selektora mlade selekcije.

Jubilej za Ibrahima Šehića

Ibrahimu Šehiću će duel protiv Luksemburga biti 50. nastup za reprezentaciju BiH.

Osmi međusobni duel

Ovo će biti osmi međusobni duel BiH i Luksemburga. Naša reprezentacija slavila je na svih dosadašnjih sedam utakmica uz gol razliku 17:1.

Zmajevi znatno vrijedniji

Prema portalu Transfermarkt, reprezentacija BiH je procijenjana na 84.70 miliona eura dok je vrijednost Luksemburga 26.38 miliona eura. Najkuplji bh. reprezentativac je Anel Ahmedhodžić sa 20 miliona eura, a kod večerašnjih gostiju Leandro Barreiro iz Mainza sa 10 miliona eura.

Slične forme

U posljednjih pet utakmica BiH ima dvije pobjede i tri poraza. S druge strane, Luksemburžani imaju dva remija, dva poraza i jedan trijumf.

Pjanić igrao za Luksemburg

Miralem Pjanić je igrao za omladinske selekcije Luksemburga do 2007. godine, nakon čega u mandatu Miroslava Ćire Blaževića debituje za seniorski tim Bosne i Hercegovine.

Glavni sudija iz Izraela

Gal Leibovitz (36) iz Izraela je glavni sudija na večerašnjem meču. Ovo će mu biti prvi put da sudi duel kvalifikacija za EURO. Leibovitzu će u Zenici asistirati sunarodnjaci Rostislav Talis i Omer Barbiro.

Susret prenosi više od 20 TV kanala

Susret BiH – Luksemburg prenosit će 24 TV kanala. U Bosni i Hercegovini direktno meč prenose BHT 1. Listu svih TV kanal koji prenose duel iz Zenice pogledajte OVDJE.

(Reprezentacija.ba)