Žrijeb rasporeda naše grupe odlučio je kako će BiH imati najteže utakmice odmah na početku kvalifikacija – u prva tri kola koja su već iza nas.

Kiks protiv Islanda u prvom kolu značio bi vjerovatno ispadanje iz utrke za plasman, a drugo i treće kolo odmah je zaredalo gostovanja Slovačkoj i Portugalu kao najjačim protivnicima u grupi.

Nakon tri kola definitivno trebamo biti zadovoljni zbog pobjede protiv Islanda, jer su počeci kvalifikacija klimavi i nepredvidljivi čak i za velike reprezentacije. Ni Portugal od 1994. do ovih kvalifikacija nije uspio započeti neke kvalifikacije sa dvije pobjede.

Za prolivenim mlijekom ne treba plakati, no ne možemo se oteti dojmu da bi imali veće šanse da izbjegnemo i poraz u Bratislavi da je selektor Faruk Hadžibegić imao barem dvije prijateljske utakmice da uigra i isproba igrače prije nego što je počeo kvalifikacije. Umjesto da remijem u potpunosti potopimo uzdrmanu Slovačku, mi smo ih vratili u život i opet otvorili ambicije za plasmanom na EURO. No o tome zašto selektor nije imao pripremne utakmice (a nije ih imao ni Petev u mandatu prije) treba da razmišlja FS BiH, kao i o drugim potezima koji su u proteklom periodu uznemirili reprezentaciju. Čitaj “otkazani avioni”, “utakmica protiv Rusije”, “promjena selektora koji je imao rezultat i igru”…

Nova generacija reprezentacije BiH sigurno ne želi gledati u prošlost, jer pred njima je svijetla budućnost. Zmajevi čiji su najskuplji igrači svi mlađi od 24 godine poput Ahmedhodžića, Dedića, Tahirovića, Hamulića, Gazibegovića, Hadžikadunića, Barišića pojačani superiskusnim Džekom, Kolašincem i Pjanićem sigurno imaju kvalitet da naprave rezultat i plasiraju se na EURO 2024.

Do kraja kvalifikacija BiH mora dva puta pobijediti Luksemburg i Lihtenštajn, zatim Island u gostima, te onda direktno odlučivati protiv Slovačke na svom terenu. Dakle, 12 bodova u naredne četiri utakmice.

Raspored govori da je to realno, a još kada uvežu dvije pobjede u kvalifikacijama, to će i na terenu izgledati puno bolje:

Četvrto kolo: BiH – Luksemburg (20. juni)

Peto kolo: BiH – Lihtenštajn (8. septembar)

Šesto kolo: Island – BiH (11. septembar)

Sedmo kolo: Lihtenštajn – BiH (13. oktobar)

Osmo kolo: BiH – Portugal (16. oktobar)

Deveto kolo: Luksemburg – BiH (16. novembar)

Deseto kolo: BiH – Slovačka (19. novembar)

Ova selekcija sigurno ima samopouzdanje da napravi taj podvig. Ako ne kroz kvalifikacije, onda da maksimalno uigrana dočeka baraž za EURO 2024 koji smo već osigurali.

Naše nove perjanice se ne boje ničega, pa ni baraža, jer već znaju da su igrači najvišeg europskog kalibra, te sigurno nemaju kompleks manje vrijednosti kao što su ga objektivno imale gotovo sve ranije generacije.

Pobjedom protiv Islanda na svom terenu, te uigravanjem ekipe kroz dosadašnja najteža gostovanja i prateće, prvi korak u borbi za EURO 2024 je već napravljen!

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16