Ekipa Sarajeva danas će startati s pripremama za narednu sezonu. Izvjesno je da će šef struke Mirza Varešanović na raspolaganju imati prilično drugačiji kadar u odnosu na proljetos, budući da je tokom “mercata” stiglo nekoliko novih lica u vidu Samira Zeljkovića, Amara Beganovića i Elvira Durakovića, a iz Titove 38/b ističu kako lista pojačanja još uvijek nije zaključena.

Neophodno će, prije svega, biti angažovati novog golmana. Šuška se već neko vrijeme da bi mjesto među stativama mogao zauzeti Matej Delač koji nam je potvrdio da je bilo kontakta, a traži se igrač i u veznom redu. Pogotovo jer je neizvjesno da li će na Koševu ostati bivši reprezentativac Mario Vrančić. 

Vrančićev dolazak na Koševo ubraja se ujedno među najzvučnije transfere u historiji Premijer lige. Iskustvo i znanje igrača koji iza sebe ima stotine nastupa u Engleskoj i Njemačkoj definitivno se osjetilo u igri Sarajeva, pa ne čudi što bi navijači rado željeli da ostane, a godi to i njemu samom.

– Vrijeme baš leti, zar je prošlo skoro pola godine otkako sam došao u Sarajevo, haha? Mogu reći da sam stvarno uživao, grad je odličan, ljudi također, svi su me dobro prihvatili. I navijači bi me često zaustavili na ulici, pozdravili, pružili podršku… Lijepo je to. Osjetio sam, eto, i kako je to igrati kod nas, a na koncu mislim da sam svoj posao odradio korektno. Najbitnije je da nije bilo onih baš loših utakmica, kaže Vrančić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Na koji način su čelnici Sarajeva “namamili” Vrančića? Do prije nekoliko godina niko nije mogao ni zamisliti da će završiti u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

– U životu je sve tajming. Nakon situacije koju sam imao u Rijeci, pojavljivale su se i neke druge opcije koje meni nisu bile toliko privlačne, a iz Sarajeva su mi, s druge strane, dali do znanja da me baš žele. Bili su dobri razgovori, kako sa trenerom Mirzom Varešanovićem, tako i sa Ismirom Mirvićem i Ajlom Alimanovićem. Nakon svega rekao sam sebi, okej, idem onda probati pomoći. Imao sam cijelo vrijeme dobar osjećaj i nisam se pokajao. Naprotiv, uživao sam.

Da se lakše prilagodi pomogla mu je upravo epizoda u HNL-u koja nije bila toliko slavna. Da li će ostati u Sarajevu ovisit će i o Rijeci s kojom ima ugovor još jednu godinu.

– Hoću li ostati u Sarajevu ili ne, ne znam. Možda ćemo naći rješenje, ali ne treba zaboraviti i da imam ugovor s Rijekom, zavisi i kakav je njihov plan. Vidjet ćemo.

Sa Sarajevom se dovode u vezu brojna imena. Spomenuto je i ono Alena Halilovića koji je s Vrančićem veliki prijatelj i koji ranije nije skrivao da simpatiše Sarajevo čiji je dres 2014. dobio i na poklon od bivšeg rukovodstva kluba.

– Dobri smo prijatelji, čujemo se, poželio mi je i sreću kada sam došao tek u Sarajevo. Sad, šta se piše oko njega i Sarajeva, ne znam stvarno, a nisam ga ni nagovarao da dođe, kroz smiješak dodaje.

Na kraju otkrio je kako uveliko razmišlja i o životu nakon karijere.

– Godine idu, uživam u fudbalu maksimalno, ali svjestan sam da će jednog dana doći i kraj. Zanimljiv mi je trenerski posao, već sam završio UEFA B program i razmišljam da se i dalje usavršavam. Ali, ko zna šta život nosi. Možda me odvede i daleko od fudbala, riječi su Vrančića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)