Edin Džeko (37) će večeras od 21,00 sati u Istanbulu predvoditi Inter protiv Man. Cityja u finalu Lige Šampiona.

Dijamat će svoje prvo finale u LŠ igrati protiv svog bivšeg kluba, a britanski Daily Mail je posvetio tekst našem kapitenu.

Tom Collomosse, novinar spomenutog medija, piše da je Džeko vjerovatno najpotecjenjeniji napadač svoje generacije koji ima priliku da uzme sve što mu pripada.

“Zabio je više od 300 golova u svojoj klupskoj karijeri i 64 gola u 127 nastupa za svoju državu. Bio je najbolji strijelac u Njemačkoj i Italiji i osvojio devet trofeja, uključujući sve domaće trofeje u Engleskoj. Ipak, napadač milanskog Intera i dalje je nekako potcijenjen kada se govori o najboljim napadačima njegove generacije” piše Collomosse i nastavlja:

“U vrijeme samoreklamiranja možda Džeki nije pomogao ni njegov nenametljivi nastup. Uprkos svemu, on je heroj navijača Man. Cityja jer je golom za izjednačenje 13. maja 2012. protiv QPR-a otvorio put za možda najslavniji gol u historiji Premier lige. Aguerovog gola svi se sjećaju, a ništa od toga ne bi bilo moguće da Džeko ranije nije zabio.”

Collomosse ističe da bi Edin sa 37 godina u svom prvom finalu LŠ konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje.

“Sa 37 godina bi u svom prvom finalu Lige Šampiona konačno mogao dobiti priznanje koje zaslužuje i to upravo protiv Cityja. Džeko je iz Cityja otišao kao otpisan 2015. godine od trenera Manuela Pellegrinija, a Pep Guardiola ga je odbio dovesti u januaru 2021. godine. Na kraju te sezone Džeko je otišao u Inter.

Ostavio je porodicu i prijatelje u BiH i otišao u češke Teplice sa samo 19 godina. Nakon toga je promijenio četiri zemlje. Ako neka karijera zaslužuje završiti sa najvećom klupskom nagradom u europskom fudbalu, to je onda ova.”

Finalnu utakmicu Lige Šampiona iz Istanbula direktno prenosi Arena Sport.

(Reprezentacija.ba)