Najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić (28) bio je gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV.

Nurkić je govorio o poÄecima svoje karijere, igranju u NBA ligi, reprezentaciji BiH, promociji naÅ¡e države, ali i mnogim drugim temama.

Na samom poÄetku je otkrio da je od nene naslijedio visinu, a dede Å¡irinu.

“Mi iz Kladnja smo genetski visoki. Moja rahmetli nena nam je donijela blagodat visine. Bila je visoka 190 cm, dok sam od dede naslijedio visinu. Djed je bio niži od nene, ali je bio krupan. Porodica je generalno visina. Pokupili smo te visine, a nadam se i pameti.”

Jusuf istiÄe da do osmog razreda osnovne Å¡kole nije igrao koÅ¡arku.

“Ja do osmog razreda nisam igrao koÅ¡arku. Do tog momenta jedini dres koji sam ja imao je od Salihamidžića sa buvljaka od pola marke. Jedino sam njega znao jer je u tom trenutku fudbal dominirao. 2009. godine sam otiÅ¡ao u Sloveniju i dobio sam Å¡ansu da igram koÅ¡arku. Nekako sam to zavolio.

Mene je pronaÅ¡ao Enes TrnovÄević, kazao da sam najbolje dijete u BiH Å¡to se tiÄe godiÅ¡ta 1994. Onda sam bio na probi u Slobodi i u Sarajevu, ali sam na kraju zavrÅ¡io u Celjeu.

Meni su te odbijenice bile normalne. Ja nisam tada igrao koÅ¡arku i onda su me nauÄili kako trÄati i neke osnovne stvari. Naglo sam narastao. Od svoje 15. do 18. godine rastao sam po 10 centimetara. U Celjeu sam ostao tri godine i zavolio sam sport za koji sam mislio da se nikada neću njim baviti.

Ja sam 2009. godine poÄeo igrati koÅ¡arku, a 2014. godine sam draftovan u NBA. Za pet godina sam stigao u NBA. To je filmska priÄa. Mi u BiH stalno imamo filmske priÄe. BiH je prelijepa zemlja, ali imamo komplikovanu državu.”

Govorio je i o reprezentaciji BiH te utakmicama pretkvalifikacija za Olimpijadu koje će se igrati u augustu.

“Dogovorili smo se da se sastanemo u augustu. Nažalost, neće biti Robersona. Trener je izjavio da će tu biti Luka Garza. Mislim da sada po prvi put možemo igrati sa pet visokih igraÄa. Ja se Å¡alim sa selektorom i kažem imamo Luku, mene, Sulejmanovića, KamenjaÅ¡a i Halilovića. Musa je imao fenomenalnu sezonu, Gegić isto, tu su i Atić te Lazić. Možemo do sutra nabrajati naÅ¡e dobre igraÄe.”

Jusuf je otkrio i da pravi veliki projekat u Srebrenici.

“Ovo je moja zemlja i drugu nema. Moja zemlja je Bosna i Hecegovina. Imam jedan dobar krug ljudi, naravno stranaca. Nadam se da ćemo uspjeti napraviti jedan projekat gdje ćemo napraviti jednu mirnu lokaciju gdje će se sva djeca moći družiti zajedno. Papirologija je u pripremi. Ovo Å¡to ja imam u viziji je da napravimo jedan centar gdje će se djeca moći družiti bez obzira na vjeru i naciju. Mislim da je to jedini put.”

(Reprezentacija.ba)