Milan i Inter sutra igraju prvi polufinalni susret Lige Šampiona, a u nastavku donosimo pregled dosadašnjih utakmica ova dva talijanska velikana u najjačem europskom klupskom takmičenju.

Milan i Inter su se dva puta sastajali u nokaut fazi Lige Šampiona.

U okviru polufinala u sezoni 2002/2003 bilo je 0:0 u prvom meču u kojem je Milan bio domaćin.

U revanšu je bilo 1:1 i Rosonneri su prošli zbog gola u gostima. Tada su strijelci bili Shevchenko za Milan i Martins za Inter.

Drugi okršaj dogodio se u 1/4 Lige Šampiona u sezoni 2004/2005.

Prvi meč na San Siru je Milan dobio sa 2:0 golovima Stama i Shevchenka.

Drugi meč će ostati upisan u historiju zbog velikih nereda i prekida meča. Milan je poveo preko Shevchenka, a navijači Intera su utakmicu prekinuli u 73. minuti.

Navijači Intera su pogodili Didu zapaljenom bakljom u glavu zbog čega je poslije morao i na liječenja zbog opekotina.

Tifozi Intera su nastavili sa neredima, a potom je sudija Markus Merk prekinuo susret.

Nakon 25-minutnog prekida igrači su se vratili na teren, ali su ponovo navijači Intera zasuli teren bakljama i topovskim udarima i utakmica se nije nastavila, te je registrovana u korist Milana 0:3.

U vrijeme prekida nastala je jedna od kultnih fudbalskih fotografija. Interov Materazzi i Milanov Rui Costa su fotografisani naslonjeni jedan na drugog i gledajući u crveno nebo.

Sutrašnji susret polufinala donosi nam i susret reprezentativaca BiH, Radeta Krunića i Edina Džeke, a prema dosadašnjim najavama obojica će igrati od prve minute.

Utakmica se igra u srijedu od 21:00 sati.

(Reprezentacija.ba)