FK Igman sa Ilidže je prije nekoliko dana proslavio svoj 100. rođendan. Na svom terenu su ugostili FK Sarajevo, a prije utakmice uslijedilo je svečano preimovanje stadiona na Ilidži.

Stadion Igmana na Ilidži, koji pored glavnog terena ima i dva pomoćna, te balon sa vještačkom travom, preimenovan je u Stadion Josip Škija Katalinski.

Svečanom preimovanju stadiona prisustvalala je supruga Jasna Katalinski, te načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Josip Katalinski je dijete ilidžanskog Igmana iz kojeg je prešao u Željezničar, potom u Nicu, a stigao je i do A reprezentacije Jugoslavije.

Katalinski je bio najbolji fudbaler Jugoslavije 1974. godine, šampion sa Željom 1972. godine, te dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Nakon rata je radio kao koordinator u NS/FS BiH.

Preminuo je 9. juna 2011. godine.

Nakon svečanosti, Igman i Sarajevo su odigrali prijateljsku utakmicu u okviru obilježavanja 100. rođendana Igmana, a Sarajevo je slavilo sa 10:0.

FK Igman Ilidža izrazio je zahvalnost povodom jubileja.

“Želimo da se zahvalimo svima koji su doprinjeli organizaciji našeg velikog jubileja.

Fudbalski klub „Igman“ Ilidža je u svojoj 100.godišnjoj historiji bio jedna od prvih fudbalskih stanica za veliki broj fudbalera koji su sanjali da će jednog dana postati igrači „Igmana“ a kasnije „Sarajeva“, „ Željezničara i drugih velikih klubova širom ovih prostora. Također, za ovih 100.godina FK „Igman“ Ilidža je iznjedrio veliki broj sportskih radnika koji su po prestanku igračkih karijera osnovali fudbalske klubove,dok su neki postali inžinjeri, profesori, doktori i vrijedni radnici koji su Ilidžu, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu proslavili van granice naše države.

Koliko je fudbalski klub „Igman“ Ilidža bio i ostao rasadnik fudbalera govori i podatak da je veliki broj polaznika škole fudbala našeg kluba nastupao u omladinskim selekcijama reprezentacija Bosne i Hercegovine i a u jednoj od selekcija iz 60-ih godina među 22.najbolja mlada fudbalera bili su čak tri člana igmana.

Imajući u vidu da je naš klub kroz ovih 100.godina bio uvijek usmjeren ka stvaranju i odgoju zdrave sportske osobe s jasnim životnim i sportskim ciljevima, današnja intencija fudbalskog kluba „Igman“ Ilidža je da stvori jedinstveno, sportski nadahnuto i ugodno mjesto za druženje građana, i djece sa područja Općine Ilidže i Sarajeva, okupljenih oko zajedničkog izazova – fudbala.
Uz intezivno i kvalitetno organizovan kolektiv vjerujemo u uspješno stvaranje i otkrivanje novih fudbalskih talenata i vrhunskih igrača koji će u budućnosti predstavljati FK „Igman“, Općinu Ilidžu i grad Sarajevo.

Želja nam je učiniti nas ponosnim na Općinu Ilidžu, naš klub, naš grad i stvarati ugledan i poznat fudbalski kolektiv u našoj državi.
Želimo da sva djeca, članovi i prijatelji kluba dijele istu viziju, da su često viđeni posjetitelji na našim sportskim terenima i klupskim prostorijama, da sudjeluju, predlažu i pomažu u ostvarenju ove naše zajedničke vizije.

Još jednom želimo da se zahvalimo svima koji su danas došli da sa nama proslave ovaj veoma važan jubilej za naš klub. Hvala Vam što ste podržali aktivnosti i naša opredjeljenja što nam daje snagu da idemo dalje i postižemo nove uspjehe, ostvarujemo još veće rezultate ne samo u takmičarskom smislu, nego u okupljanju i odgoju mladih ljudi.

Fudbalski klub „Igman“ Ilidža postoji već 100.godina i predstavlja veoma važan dio naše zajednice. Ovo je samo početak, i u budućnosti ćemo nastaviti da radimo na razvoju kluba i stvaramo nove uspjehe”, stoji na stranici Igmana.

(Reprezenatcija.ba)