Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine čekaju odlučujući mečevi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zmajevi predvođeni selektorom Irfanom Smajlagićem okupili su se jučer u Cazinu gdje će 27. aprila odmjeriti snage sa selekcijom Crne Gore, a potom tri dana kasnije otputovati na megdan Crnoj Gori. Dueli su to koji će dati odgovore na pitanje – hoće li naši najbolji rukometaši nastupiti na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

U odnosu na raniji period, selektor Smajlagić za ovu reprezentativnu akciju ne može računati na povrijeđene Dejana Malinovića i Josipa Perića, dok je, s druge strane, povreda prošlost za golmana Benjamina Burića i ujedno prvu zvijezdu našeg nacionalnog tima.

Portal Reprezentacija.ba posjetio je “bazu” Zmajeva i Cazinu gdje smo se uvjerili da u našem timu vlada odlična atmosfera i da svi s nestrpljenjem iščekuju utakmicu protiv Slovenije. Nema sumnje da će i tribine biti ispunjene do posljednjeg mjesta.

“Znamo kako Krajišnici bodre, vjerujemo da će i sada napraviti sjajnu atmosferu”, kaže nam Amir Muhović, inače član Celja, a s njim se složio i selektor državnog tima Irfan Smajlagić.

“Ovo je grad koji zaista voli sport, rukomet… Ne sumnjam ni u igrače, svjesni su da će ove utakmice odrediti kraj kvalifikacija i da cilj možemo ostvariti samo ukoliko i kvaliteta same organizacije naše igre bude na jednom višem nivou. Dakle, moramo ispraviti greške koje smo pravili i biti bolji nego prošli put.”

Iako se očekuje da će rasterećeni Slovenci nastupiti u izmijenjenom sastavu, opreza ne nedostaje. U našem taboru upozoravaju na način na koji Slovenci igraju, koristeći svaku tehničku grešku protivnika, a upravo to im je i najjače oružje.

“Ma, oni će igrati baš brzo, visok je to tempo igre, morat ćemo se što je moguće bolje pripremiti. Ako protiv njih nisi na nivou, pretrče vas, pregaze tempom i brzinom igre”, smatra golman Adi Ahmetašević koji je u posljednjim utakmicama imao sjajne trenutke na golu Bosne i Hercegovine.

Nakon četiri odigrana kola u grupi 7 prvoplasirana je Slovenija, koja ima osam bodova i već je izborila plasman na Euro. Crna Gora i BiH imaju po četiri boda, a Kosovo je bez bodova.

(Reprezentacija.ba)