Bivši mladi bh. reprezentativac očekuje poziv u seniorsku selekciju Mađarske

Naš fudbalski internacionalac Asmir Suljić (24) počeće sutra pripreme sa Videotonom za nastavak sezone pošto su igrači aktuelnog prvaka Mađarske obavili ljekarske preglede, piše Oslobođenje.

Rekao je da je po dolasku u tim iz Szekesfehervara, ova ekipa bila je 12. na tabeli i u nezavidnoj poziciji u ligi.

Pripreme u Španiji

– Odigrao sam 11 utakmica u prvenstvu i dvije u Kupu Mađarske. Dobro je što sam se ustalio u prvih jedanaest. Dao sam jedan gol i upisao tri asistencije u dva takmičenja. Zadovoljan sam igrom, ali ne i učinkom. Želim igrati što bolje u Videotonu i nastupiti za reprezentaciju Mađarske, izjavio je Suljić i nastavio:

– Treniraćemo sedam dana u Szekesvehervaru, a poslije toga putujemo u špansku Valenciju, gdje ćemo odigrati tri-četiri prijateljske utakmice.

Nekadašnjem krilu Sarajeva ponuđeno je državljanstvo zemlje u kojoj igra i odlučio je da ga uzme.

– Dolaskom u Videoton počela je procedura za dobijanje mađarskog državljanstva. Nadam se da ona biti veoma brzo završena i da ću dobiti poziv selektora Bernda Storcka. Velika stvar za ovu zemlju je plasman na Evropsko prvenstvo. Za reprezentaciju nastupa 95 posto igrača iz mađarske lige. U baražu za EP, Mađari su pokazali da su bolji od Norveške, koju su pobijedili dva puta (1:0 na gostovanju i 2:1 na domaćem terenu) i zasluženo se plasirali na Euro.

Cilj je izlazak u Europu

Istakao je da uvijek teži boljim igrama, ali i da je važno što su u Videotonu, u koji je prešao iz Ujpesta, zadovoljni.

– Izabran sam u top deset pojačanja mađarske lige. Ujpest je drugi, a mi treći na tabeli. Videoton će se boriti za drugu poziciju sa mojim nekadašnjim timom. Cilj je da izađemo u Evropu. Ferencvaroš će biti novi šampion jer je odmakao 18 bodova Ujpestu.

Suljić je naglasio da odlično sarađuje sa trenerom Videotona Ferencom Horvathom i vjeruje u uspjeh.

– Možemo uraditi prave stvari. Želimo osvojiti trofej u Kupu i pokazati u Evropi da posjedujemo kvalitet. U četvrtfinalu igramo sa Ferencvarošom, koji je najteži protivnik. Prva utakmica je 10. februara u gostima, a revanš sedam dana kasnije kod kuće. Šanse su podjednake, ali se nadam da ćemo proći dalje. Izgubili smo od Ferencrvaroša 0:1 u prvenstvenom duelu kada su prilike i posjed lopte bili na našoj strani, pruživši najbolju partiju u jesenjoj polusezoni.

Brzonogi veznjak naveo je da je na početku u Videotonu igrao playmakera.

– Prekomandovan sam na desno krilo zadnjih šest-sedam utakmica. Razgovarao sam sa trenerom Horvathom i ostaću na istoj poziciji u nastavku sezone. Potpisao sam ugovor do ljeta 2018. Ne znam kako će se stvari odvijati. Pokušaću opravdati uloženo jer sam realizovao jedan od najvećih transfera u Mađarskoj. Ujpest je dobio 500.000 eura na račun obeštećenja. Koncentrisan sam na igre.

Emotivno protiv Ujpesta

Prvenstvo u Mađarskoj biće nastavljeno 13. februara kada će Videoton gostovati kod Ujpesta u 20. kolu.

– Nadam se pobjedi. Utakmica će biti veoma emotivna za mene. Navijači protivnika će me dočekati na nož jer nisu zadovoljni mojim odlaskom. Kod kuće smo ih dobili 3:0. Inače, ove sezone promijenjen je sistem takmičenja jer je liga smanjena na 12 timova i igra se trokružno. Velika sredstva dali su država i Mađarski savez prvoligaškim klubovima. Smanjili su broj stranaca, tako da su u timovima koji su igrali evropske kupove mogla igrati petorica plus dvojica biti na klupi, a u ostalim ekipama tri fudbalera mogu biti u startnoj postavi plus dvojica među rezervama. Ulaganja su se isplatila prolazom na EP, smatra Suljić.

Razočaran odlukom Ješića

Nekadašnji veznjak tima sa Koševa podvukao je da nije pažljivo pratio dešavanja u Premijer ligi BiH. Izuzetak je donekle Sarajevo.

– Sarajevo je dovelo novog trenera. Ne znam dovoljno o Miodragu Ješiću, osim što je vodio ekipe iz Srbije. Razočarao me time što je otjerao Ivana Tatomirovića i Bojana Puzigaću. Mislim da veliki klubovi ne funkcionišu tako da se lako odriču kapitena i standardnog igrača. Valjda se to neće odraziti na atmosferu i rezultate – kazao je Suljić za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)