Hrvatska živi san. Nakon što su na penale eliminisali Japan, Zlatko Dalić i njegovi izabranici priredili su još jedno veče za pamćenje i historiju pobijedivši na isti način i Brazil, a po treći put od nezavisnosti su i polufinalisti Svjetskog prvenstva.

Cijela je Hrvatska u petak bila na nogama. Slavilo se i u našoj zemlji, a nekoliko minuta poslije velike pobjede, čak se i na ulicama Sarajeva ulicama mogao vidjeti vatromet kao i skandiranje Modriću i društvu.

Među glavnim junacima utakmice su bili i Dinamovi regruti, Mislav Oršić je asistirao, a Bruno Petković postigao gol koji je “vatrenima” osigurao ulazak u raspucavanje jedanaestercima gdje je ponovo zablistao maksimirski golman Dominik Livaković.

Zbog njih je naročito sretan Luka Menalo, njihov saigrač u Dinamu, koji nam se javio iz svog doma u Višićima kod Čapljine. Stigao je tu nakon odmora u Parizu.

– Nakon uspjeha na Mundijalu u Rusiji mislio sam da će proći godina i godina da se nešto ovakvo ponovi. Prevario sam se. Svaka im čast! Odmah sam čestitao mojim prijateljima iz Dinama koji su u Dohi – kaže Luka Menalo na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Za Menala je čudo u Rusiji, ipak, veće nego ono u petak.

– Uvijek je teško uspoređivati, ali mislim da je čudo u Rusiji veće. Ne znam koliko se ljudi sjećaju, prije osvajanja tog drugog mjesta situacija nije bila baš najbolja, jedva su izborili plasman kroz dodatne kvalifikacije, a sve to na kraju ih je dodatno zbližilo s navijačima i narodom. I sada ‘plivaju’ na krilima tog uspjeha.

Otkrio nam je i šta ga je posebno oduševilo kada je riječ o Hrvatskoj.

– Konkretno – igra. Nisam vidio da su ikako nabili loptu, igrali su svoju igru, polako, strpljivo… Lako to izgleda kada imate najbolji vezni red na svijetu u kojem su majstori fudbala Modrić, Brozović i Kovačić, lakše je odmah i štoperima, ali vidio se plan u igri. U napadu su bili Kramarić i Pašalić. Nit’ je Kramarić klasični špic, nit’ je Pašalić klasični krilni igrač, ali su doprinijeli stabiliziaciji posjeda. Suprotstavili su se Brazilu koji je tehnički najmoćniji na svijetu. Mislim čak i da je posjed na kraju bio jednak. Zamislite…

Za svoje dinamovce koji igraju za Hrvatsku ima samo riječi hvale. Jedan je i njegov “zemljak”.

– Oršić na ovom prvenstvu nije puno dobijao šansu, a onda je u 116. minuti asistirao za gol Petkoviću koji se do tada na utakmici nije pretjerano isticao. I na to sve Livaković odbrani penal. Trojica igrača Dinama su u suštini najzaslužnija za ovaj uspjeh, to dovoljno govori o poslu koji se tamo radi, a što često ostaje neprimijećeno. Tu je i Šutalo. I on je iz Čapljine kao i ja. Sve su to divni momci, skromni i ponizni. Oduševili su me.

Širom BiH se slavila pobjeda Hrvatske. Za Menala je to pozitivna stvar.

– To su stvari koje nam trebaju u današnjim vremenima kada se pojedinci trude širiti nacionalizam i dijeliti nas po vjeri.  

Kroz razgovor dotakao se i reprezentacije BiH. Sanja o tome da jednog dana sa Zmajevima igra na velikom takmičenju.

– Neka nam Hrvatska bude vodilja, nije ni kod njih bilo sjajno prije Rusije, a pogledajte sada. Dolaskom rezultata, odmah je i narod uz vas i sve ide lakše. Ja sam optimističan kada je u pitanju borba za Evropsko prvenstvo. Puno je nas koji nismo bili na Mundijalu u Brazilu i koji sanjamo o tom velikom takmičenju – poručio je Menalo i za kraj dodao da bi mu bilo drago ukoliko bi na kormilu naše selekcije ostao Ivaylo Petev kojem ističe ugovor na kraju mjeseca.

(Reprezentacija.ba)