FIFA planira uvesti izvođenje penala u slučaju remija na mečevima grupne faze Svjetskog prvenstva 2026. godine koje će se igrati u Meksiku, Kanadi i SAD-u.

Britanski The Athletic piše da bi pobjednik penal serije u tom slučaju dobio bod, a postoji opcija da se penali izvode i prije početka svakog susreta u grupi kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija.

“U tom slučaju bi moglo doći do situacije da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi”, stoji u tekstu The Athletica.

Za uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman zalaže se i direktor za tehnički razvoj FIFA-e Nizozemac Marco van Basten.

“Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima”, kazao je Van Basten za njemački Bild.

Inače, na narednom Mundijalu će prvi put učestvovati 48 selekcija koje će biti podijeljene u 16 reprezentacija sa po tri tima. Dvije najbolje selekcije plasirat će se u narednu fazu.

(Reprezentacija.ba)