Bivši golman naše seleckije Asmir Avdukić (41) bio je god Meridianovog podcasta “Mundijalske priče”.

Avdukić je bio član reprezentacije BiH koja je prvi i jedini put igrala na Svjetskom prvenstvu. Asmir je otkrio kako je došlo do poziva u A selekciju BiH u vrijeme selektora Safeta Sušića.

“Ja sam 2011. godine prešao u Borac, a Borac je tada postao šampion. Imali smo odličnu sezonu i primili najmanje golova u ligi. Tadašnji selektor Safet Sušić me pozvao u reprezentaciju BiH. To je bila 2012. godina. Nakon toga sam bio stalni član reprezentacije. Branio sam u prijateljskom susretu protiv Slovenije, a u narednim susretima sam bio na okupljanjima. Bio sam član reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2014. Nisam branio ni u jednom susretu, ali bio sam tu kao drugi ili treći golman. Selektor pred početak Mundijala vjerovatno nije htio mijenjati nešto previše i odlučio se za tri golmana koja su tu bila. Bio sam jedini igrač iz naše lige koji je otišao na SP. To je bio veliki podvig i za ligu i za Borac. Bila je to izuzetna čast za mene”, rekao je Avdukić i dodao:

“Veliki treneri biraju takve igrače da im je svaki potreban. Sigurno nije bez razloga da u timu treba da bude 25 igrača. Svaki igrač ili golman u svakom trenutku može biti prvi. Niko ne zna šta se može desiti. Svi moraju biti spremni i maksimalno motivisani da u datom trenutku pomognu timu. Svaka uloga u timu je veoma bitna. Posebno se to odnosi na visoki nivo fudbala.”

Asmir se osvrnuo i na sjajne igre Zmajeva u kvalifikacijama za SP 2014.

“Svi igrači koji su igrali tada u kvalifikacijama su bili u top formi i bili su nosioci u svojim klubovima. To je možda bilo i ključno. BiH je tada igrala napadački fudbal i teško je ko mogao igrati s nama. Ipak, nakon tih kvalifikacija i dolaska na pripreme već je nekoliko igrača palo u fomi. Upravo je to bio problem. Mi smo se spremali, bili smo 15 dana u SAD-u pred početak prvenstva i bili smo optimisti. Smatrali smo da možemo proći grupu. Svi znamo kakav nam je gol poništen protiv Nigerije. Realno, mi smo zaslužili da prođemo grupu”, ističe Avdukić i nastavlja:

“U Brazilu smo bili u karantinu. Svi znamo da ima mnogo problema u Brazilu. Dešavaju se razne stvari i svakondnevne pljačke. Mi smo stalno bili pod prismotrom. Uvijek su nas pratili policajci kada smo išli negdje. Naravno, prvu utakmicu smo igrali protiv Argentine na Marakani i to je bio sjajan osjećaj. Naša nesreća je bila što smo možda prvi meč igrali upravo sa Argentinom. Lakše bi bilo da je prvo kolo bio duel sa Iranom ili Nigerijom. Tadašnja Argentina je moćna reprezentacija. Igrali su na kraju finale. Poslije toga je uslijedila utakmica sa Nigerijom. Nesreća za taj meč je ta što nije bilo VAR-a. Protiv Irana smo bili rastrećeni. Pobijedili smo ih i bilo je bitno da dođemo do pobjede. Mislim da smo se dobro predstavili na tom prvenstvu. Šteta što nismo nastavili kontinuitet odlazaka na velika takmičenja.”

(Reprezentacija.ba)