Asmir Begović tri meča u nizu nije primio gol, ali u posljednjem kolu Premiershipa za Chelsea je branio oporavljeni Thibaut Courtois

Večeras je na programu preostalih osam mečeva šestog kola grupne faze Lige Šampiona nakon kojih ćemo saznati sve učesnike osmine finala.

Jedan od najzanimljivijih susreta igrat će se u Londonu gdje će Chelsea našeg Asmira Begovića u okviru grupe G ugostiti portugalski Porto.

Poslije pet odigranih kola, Chelsea je prvoplasirani sa 10 bodova, koliko ima i Porto, Dynamo iz Kijeva je treći sa osam, dok je Maccabi posljednji bez bodova.

Chelseaju i bod odgovara za osminu finala

Ekipi Chelseaja u večerašnjoj utakmici pored trijumfa odgovara i jedan bod, dok gosti iz Porta samo sa pobjedom mogu izboriti osminu finala uz pretpostavku da će Dynamo biti bolji od Maccabija.

U slučaju da u drugom meču Dynamo savlada Maccabi na svom terenu, a Chelsea i Porto odigraju neriješeno, sve tri momčadi bi nakon šest kola imale po 11 bodova.

Tada bi se pravila mini tabela između spomenuta tri tima po kojoj bi plasman u narednu fazu izborili Chelsea i Dynamo.

Jose Mourinho na raspolaganju za duel protiv Porta ima gotovo sve igrače, a na golu će najvjerovatnije stajati Belgijanac Thibaut Courtois koji se oporavio od povrede.

Courtois je u posljednjem kolu engleskog Premiershipa branio svih 90 minuta (Chelsea poražen na svom terenu od Bournemoutha sa 0:1), dok je naš Asmir Begović bio na klupi za rezervne igrače, iako je tri meča u nizu sačuvao svoju mrežu.

“Želimo da igramo u Ligi Šampiona protiv najboljih timova, poput Barcelone, Reala, Bayerna. Da bi došli do toga, moramo pobijediti Porto. Trenutno nisam zabrinut zbog Porta, jer u ovim okolnosima moram biti fokusiran samo na moj tim i na to kako ćemo igrati. Mislim da smo blagi favoriti, jer smo već pripremljeni za ovakve utakmice”, riječi su Josea Mourinha uoči susreta sa Portom.

Gosti iz Porta nikada nisu pobijedili u Engleskoj

S druge strane, trener Porta Julen Lopeteugi se nada da će njegov tim ostvariti trijumf koji bi ih odveo u narednu fazu.  

“Porto nikada nije pobijedio u Engleskoj i sada želimo da ispišemo historiju, ali moramo odigrati savršenu utakmicu. Došli smo da igramo dobar fudbal protiv veoma dobre ekipe i moraćemo dati sve od sebe. Chelsea ja fantastičan tim sa odličnim trenerom. Međutim, naši igrači vjeruju u pozitivan rezultat”, kazao je Lopetegui.

Vicešampion Portugala je u okviru drugog kola grupe G na domaćem terenu savladao Chelsea rezultatom 2:1.

Golove za Porto postigli su Andre Andre i Macion, dok je Willian pogodio za goste za koje je svih 90 minuta branio naš Asmir Begović

Meč između Chelseaja i Porta igra se sa početkom u 20,45 sati u Londonu, a glavni sudija je Cuneyt Cakir iz Turske.

Drugu utakmicu grupe G u kojoj se sastaju kijevski Dynamo i Maccabi sudit će Bjorn Kuipers iz Holandije, arbitar koji je dijelio pravdu na revanš meču baraža za odlazak na Euro između Irske i naše selekcije.

(Reprezentacija.ba)