Bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH i najbolji bh. fudbaler svih vremena Safet Sušić (60) u razgovoru za Avazov Sport prokomentarisao je posljednje utakmice naše reprezentacije.

– Nismo se kvalifikovali zato što naši najbolji igrači nisu odigrali kako treba. A kada je tako, onda teško možeš očekivati nešto više. Pogotovo u baražu…

Mi smo prvo poluvrijeme u Zenici odigrali dosta korektno, imali smo neke šanse ili polušanse, koje nismo iskoristili. A već kad smo otišli u Dublin sa 1:1 znali smo da su Irci u prednosti.

Tu drugu utakmicu smo odigrali jako loše, tako da se Irska zasluženo kvalifikovala na Europsko prvenstvo. Ponavljam, ako nam ključni igrači u baražu ne odigraju kako trea, onda ne možeš ni očekivati plasman na jedno veliko takmičenje.

Pogledajte Zlatana Ibrahimovića i kako je odigrao protiv Danske. Uzeo je stvar u svoje ruke i napravio prevagu, a od naših ključnih igrača, koje bh. novinari stalno toliko hvale, nismo imali koristi. Kad je tako u ključnim utakmicama, šta onda očekviati. Izuzev Edina Džeke svi igrači, posebno oni ključni, su bili daleko ispod nivoa. – govori uvijek realni Safet Sušić za Avazov Sprot.

Da li je vrijeme za smjenu generacije?

– Ne znam, o tome će da odluči selektor. Vjerovatno ima igrača koji će sami da odustanu. Možda im treba ostaviti vremena, s obzirom na to da nema ništa značajno na programu do septembra naredne godine. Treba im ostaviti vremena da sami odluče, tj. da kažu da više neće igrati za reprezentaciju. Možda je bolje tako, nego ih prekrižiti i reći – više ne računam na vas.

To su pametni i inteligentni momci i vjerujem da će pojedini sami reprezentativci odustati, jer je to i najlogičnije. – rekao je između ostaloga legendarni Pape za današnje izdanje Avazovog Sporta.

(Reprezentacija.ba)