Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra prvi susret na Eurobasketu, a u nastavku se prisjećamo prvog nastupa na Europskom prvenstvu u košarci.

Eurobasket je 1993. godine odigran u Njemačkoj, u Berlinu, Minhenu i Karlsruheru. Nastupalo je 16 reprezentacija među kojima i selekcija Bosne i Hercegovine.

Naš tim je u prvom krugu grupne faze bio u grupi sa Španijom, Rusijom i Švedskom. Zmajevi su poraženi od Rusa i Španaca, a savladali su Šveđane i trećim mjestom izborili plasman u drugi krug grupne faze Europskog prvenstva.

Ponovo su bili u grupi sa Španijom i Rusijom, te sa Grčkom, Italijom i Latvijom. BiH je savladala Latviju, a poraženi su od Grčke i Italije.

Izabranici Ibrahima Krehića su završili kao četvrti, ispred Italije i Latvije, te su izborili plasman u 1/4 finale gdje su naši košarkaši poraženi od Hrvatske.

Bosna i Hercegovina je tako Eurobasket 1993 okončala na osmom mjestu.

Za BiH su igrali: Samir Selesković, Gordan Firić, Adis Bećiragić, Senad Begović, Ilijas Masnić, Mario Primorac, Samir Avdić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Sabahudin Bilalović (Selektor: Ibrahim Krehić).

(Reprezentacija.ba)