Bosna i Hercegovina danas igra prvi meÄ na Eurobasketu. Zmajevi će od 14:30 sati odmjeriti snage sa MaÄ‘arskom, a zvaniÄna stranica FIBA-e predstavila je reprezentaciju BiH.

“Jusuf Nurkić i Džanan Musa dijele kolektivnu dužnost na FIBA ​​EuroBasketu 2022 kao vodeća snaga Bosne i Hercegovine. Dva nacionalna heroja i dalje rade na izgradnji veze za koju se tim nada da može dovesti do velikih stvari.

Centar Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić i krilo Real Madrida Džanan Musa igrali su zajedno samo u osam FIBA ​​utakmica koje datiraju iz kvalifikacija za FIBA ​​EuroBasket 2017 u septembru 2016. godine i dvije posljednje utakmice.

“Sjajan je osjećaj biti lider. Trenutno imam Jusufa na svojoj strani. On mi puno pomaže oko tog vodstva i svega, sjajno je imati ove momke u blizini i jako je konkurentno, ali nije teÅ¡ko biti njihov lider. Prijatno jeâ€, rekao je Musa.

 “Radimo na tome svaki dan”, rekao je 28-godiÅ¡nji Nurkić o svojoj vezi sa 23-godiÅ¡njim Musom. “Nismo imali puno prilike da igramo zajedno. Radimo na tome. Imao sam nekoliko sastanaka sa njim i priÄao o tome da pokuÅ¡am da budem najbolji primjer za momke. Ako možemo da vodimo ovaj tim – a to definitivno možemo – samo moramo da budemo najbolji i pokažemo timu da možemo da igramo kao Å¡to smo igrali protiv Francuske.”

“Imamo zaista dobar sastav, i zaista se osjećamo odliÄno. I to smo pokazali protiv Francuske. Kada smo najbolji, možemo igrati sa najboljima”, rekao je Nurkić, koji je sakupio 21 poen, 9 skokova, 4 asistencije i 2 ukradene lopte u meÄ‘usobnom obraÄunu timova u grupi B u Kelnu.

“Pobjeda nad Francuskom nam mnogo pomaže. Francuska je meÄ‘u favoritima, a pobijediti njih znaÄi da možete igrati protiv bilo kojeg tima. Zadovoljstvo je znati da možete igrati protiv najboljih timova i pobijediti ih. Mi želimo da proÄ‘emo grupu i vidimo Å¡ta možemo da uradimo”, dodao je Musa, koji je protiv Francuske postigao 17 poena, 6 skokova i 5 asistencija.

Adin Vrabac je jedini Älan bh. tima koji je igrao na poslednjem nastupu na Evropskom basketu 2015. godine, a 28-godiÅ¡njak je rekao da će ovo izdanje tima tražiti od Nurkića i Muse da ih vode.

“IzmeÄ‘u njih je važno da shvate koliko su važni za cijeli tim i da se uklope na te pozicije, da se uklope u tim i sve će dobro funkcionisati”, rekao je Vrbac.

Kapiten tima Miralem Halilović dodao je da je Musa u potpunosti prihvaćen kao lider otkako je kao tinejdžer doÅ¡ao u seniorsku reprezentaciju. Ali morat će raditi zajedno sa Nurkićem u Kelnu kako bi stigao u Bosnu i Hercegovinu do nokaut faze u Berlinu.

“On je jedan od naÅ¡ih lidera u suÅ¡tini otkako je kroÄio u reprezentaciju. Sa 18 godina je već poÄinjao utakmice. Njegov karakter, njegova liÄnost je tu. U koji god tim doÄ‘e, on će biti lider i sigurno u ovom timu on je jedan od najvažnijih ljudi – uz Jusufa. Sigurno će biti presudni za naÅ¡ tim”, rekao je 31-godiÅ¡nji Halilović, koji je u seniorskoj reprezentaciji od 2011. godine, ali nije nastupio na EuroBasketu 2015. godine.

Bosna i Hercegovina i Francuska su se susrele na Euru prije sedam godina i Francuzi su pobijedili 81-54 u Montpellieru u Francuskoj i na kraju zauzeli treće mjesto, dok je BiH ostvarila samo 86-84 pobjedu nad Izraelom u produžetku za 1- 4 rekord u grupnoj fazi.

Uprkos tome Å¡to su u izazovnoj grupi sa Francuskom, domaćinom NjemaÄkom, MaÄ‘arskom, Litvanijom i aktuelnim Å¡ampionom Slovenijom, Bosna i Hercegovina 2022. nema namjeru napustiti turnir nakon grupne faze. Ali oni mogu stići do osmine finala u Berlinu samo ako se njihova dva lidera Jusuf Nurkić i Džanan Musa udruže da im pokažu put.

(Reprezentacija.ba)