Fudbalski reprezentativci BiH su prilično dobro startali u Ligi nacija. Nakon dvije utakmice “Zmajevi” na kontu imaju četiri boda, od kojih je jedan na gostovanju u Finskoj, a već u subotu na rasporedu je novi meč. Ovaj put protiv Crne Gore.

Eventualna pobjeda u Podgorici bi za tim Ivayla Peteva bila sjajna injekcija samopouzdanja. Olakšavajuća okolnost je što domaći na raspolaganju neće imati svoje najveće zvijezde Stevana Jovetića i Stefana Savića, no pitanje je u kakvom će sastavu biti i naš tim te u kojoj će mjeri biti spremni Edin Džeko, odnosno Miralem Pjanić i Sead Kolašinac za koje je iz stručnog štaba rečeno kako ne mogu odigrati dvije utakmice u tri dana.

Uoči gostovanja u Podgorici kao idealan sagovornik se nametnuo Faruk Hadžibegić koji je u prošlosti imao priliku voditi i BiH i Crnu Goru. Popularni Hadžija je za Reprezentacija.ba kazao kako je zadovoljan dosadašnjim izdanjem “Zmajeva” u Ligi nacija.

– Iza nas su potpuno dvije različite utakmice, osvojili smo četiri boda, a vidjelo se i da u ovoj grupi svako može pobijediti svakoga. Prilično su reprezentacije izjednačene i sve mogu da pretenduju na to prvo mjesto. Ja imam velika očekivanja od naših fudbalera, potvrdilo se da imamo potencijal i više sam zadovoljan nego razočaran. Ali, oprez, kaže Faruk Hadžibegić za portal Reprezentacija.ba.

U obje utakmice heroj je bio Smail Prevljak, sjajni napadač belgijskog Eupena, međutim Hadžibegić nije želio ničije ime da posebno izdvaja.

– Mi moramo graditi kolektiv! Ako izuzmemo naše najveće zvijezde koje su već u godinama, mi drugih pojedinaca nemamo na osnovu kojih trebamo ili možemo da živimo. Imamo profil igrača za kolektivnu igru. Svaka čast Prevljaku, dao je ključne golove, daj Bože da nastavi ovako, ali ne bih zapostavio ni rad i ostalih, dodaje posljednji jugoslovenski kapiten.

Hadžibegić je s klupe predvodio reprezentaciju Crne Gore u periodu od 2019. do 2020. godine. Poznaje ih više nego dobro.

– Jako je dobro što Savić i Jovetić neče igrati, ali bez obzira, to je tim koji igra pred svojim navijačima i mogu svakome napraviti probleme. Vrlo su kvalitetni, radio sam tamo, imaju iskusne igrače koji igraju u inostranstvu. Ja kad sam bio tamo, napravio sam dobru atmosferu i konture reprezentacije koje su i sad tu. No, kao što sam rekao, vjerujem u nas i da imamo kapacitet na svakom terenu ići na pobjedu.

Posljednji Hadžibegićev angažman bio je upravo u Crnoj Gori. Kaže nam kako trenutno nema naznaka da bi se ubrzo trebao vratiti trenerskom poslu, a ne interesuje ga ni rad u bh. fudbalu. Barem ne kao trener.

– Ne bih radio u klupskom bh. fudbalu, imamo mi dobrih i mladih trenera koji trebaju dobiti šansu, ali mjesto, recimo, u FK Sarajevo na nekoj od funkcija ili generalno u našem fudbalu, bi bilo zanimljivo. Smatram da imam dovoljno iskustva i znanja koje se može iskoristiti. To, ipak, ne zavisi od mene.

Mnoge navijače Sarajeva zaintrigirao je Hadžibegićev susret u Parizu sa Ismirom Mirvićem. Da li je bilo govora o poslu?

– To je bio prijateljski ručak. Ismir je bio s porodicom na odmoru u Parizu, pa je iskoristio da se sretne sa Sušićem i sa mnom. Razgovarali smo o brojnim temama, ali o mom angažmanu u FK Sarajevo – ne.

Kada je u pitanju FK Sarajevo, vjeruje da će naredna sezona pod vodstvom Feđe Dudića biti uspješnija nego protekla.

– Dovoljno je pročitati šta o Sarajevu govore imena koja dolaze u klub. To je najveći klub u našoj državi koji svake godine mora osvojiti najmanje jedan trofej, što da ne i duplu krunu, tako da fokus treba biti na tome. Prošlosezonska sportska politika nije dala rezultat, griješili su u nekim stvarima, što su i sami priznali. Ono što ističem često, to je da Sarajevo ne može da živi bez svoje djece. Nemoguće je da u toj klupskoj školi nema igrača za prvi tim. Ne smije se gaziti i zaboravljati klupska historija. Ko je na funkciji treba da donosi odluke kakve hoće, ali nešto se treba i čuvati. Znate da se često u našem narodu kaže da je nešto ostalo od oca, djeda… Tako ne treba zaboravljati ni šta su gradile generacije Ferhatovića i mnoge druge, poručio je Hadžibegić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)