Inicijativa od prije šest godina da se Zvornička ulica uz stadion Grbavica preimenuje u ulicu Ivice Osima, legendarnog bh. fudbalera i trenera bit će reaktivirana, kaže bh. sportski novinar Muhamed Bikić, koji je 2016. godine podnio istu Općini Novo Sarajevo.

“Prije šest godina, Općina Novo Sarajevo je tražila saglasnost Ivice Osima i pet posto potpisa stanovnika mjesnih zajednica Trg Heroja i Grbavica 2, gdje se nalazi Zvornička ulica, upisanih u birački spisak. Nakon ove odluke općinskih organa, stupio sam u kontakt sa legendarnim Švabom koji je u svom stilu odgovorio na ovu inicijativu – ima zaslužnijih heroja koji trebaju dobiti ulicu”.

Kolega Bikić nikada nije odustao od ove inicijative da legendarni Osim jednog dana dobije ulicu u glavnom gradu BiH i to u blizini stadiona Grbavica i odmah je po saznanju o Osimovoj smrti krenuo u akciju, a već iza praznika će se ponovo obratiti nadležnim u Općini Novo Sarajevo.

“Mnogo je simbolike u ovoj od jednih ulica djetinjstva Ivice Osima u novosarajevskom naselju Hrasno, gdje je rođen, prohodao, napravio prve nogometne korake, a upravo je tu i stadion Grbavica, koji je on proslavio i kao igrač i kao trener FK Željezničar. Legendarni Osim kao sportski ambasador BiH zaslužio da dobije ulicu u dijelu grada, odakle je i kao čovjek i kao sportista ponikao i gdje rastu generacije i generacije kojima je ovaj čovjek, bio i ostao primjer u svakom smislu”, kaže Bikić.

(Reprezentacija.ba)