Mlađe generacije možda i ne pamte, no 2011. godine fudbalska reprezentacija BiH nije imala pravo nastupa zbog suspenzije izrečene od FIFA-e i UEFA-e.

Svim klubovima i reprezentacijama iz BiH bile su zabranjene međunarodne zvanične utakmice, jer je FS BiH imao tročlano predsjedništvo umjesto jednog predsjednika, što nije dozvoljeno prema FIFA i UEFA.

Za promjenu statuta i organizacije vrha Saveza trebala je jaka politička volja “sve tri strane”, pa su mnogi bili pesimisti. Ne i Ivica Osim koji je tada odigrao ključnu ulogu u lobiranju za ovu promjenu, a Reprezentacija.ba se prisjeća sastanka sa Miloradom Dodikom za kojeg se očekivalo da će praviti najveće opstrukcije.

Krajem 2011. godine Dodik je u Banjoj Luci primio delegaciju Saveza u kojoj je još bila legenda Dušan Bajević, te operativci saveza Darko Ljubojević i Jasmin Baković.

“Hvala ti na kafi i vodi, toga imam i kući” bila je poznata rečenica sa kojom je Osim otvarao sastanke, a koja bi odmah topila atmosferu.

Osim je bio trener Partizana, a Dodik veliki navijač “crno-belih”, pa je sastanak otvoren na tu temu. Domaćin je tokom sastanka pokazao veliko poštovanje prema legendarnom Švabi.

Tema sastanka ipak je bila suspenzija FS BiH, te nužne promjene koje nisu bile moguće bez saglasnosti Fudbalskog saveza Republike Srpske. Kako samo on to zna, šarmantno i duhovito, Osim je insistirao na podršci, nakon čega je Dodik na kraju popustio, te uz određene garancije dao zeleno svjetlo predstavnicima FS RS koji su bili na sastanku.

Te godine su europske utakmice čekale i Borac, pa je i to iskorišteno kao argument.

Tada je dogovoreno kako će doći do rotacije predsjednika FS BiH nakon osam godina, odnosno da će novi predsjednik nakon osam godina biti iz FS RS. Što je sa izborom Vice Zeljkovića i ispunjeno.

Kasnije je istu delegaciju čekao i sastanak sa Draganom Čovićem, sa kojim je nakon Dodikove odluke bilo lakše.

FS BiH je u konačnici promijenio svoje uređenje, a reprezentacija je dobila zeleno svjetlo od UEFA i FIFA da ponovo igra kvalifikacije. Već nakon tri godine, BiH se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ljudi za koje je Osim tada izlobirao da preuzmu Fudbalski savez BiH i nisu se na najljepši način na kraju ponijeli prema njemu, te su nedavno donijeli sramotnu odluku po kojem se Ivica Osim više ništa nije pitao jer je “stariji od 75. godina”.

(Reprezentacija.ba)