Danas i sutra će se odigrati 34. kolo francuske Ligue 1, a PSG ima priliku na svom terenu i matematički osigurati titulu prvaka Francuske.

PSG večeras osigurava titulu prvaka Francuske

Pet kola prije kraja prvenstva u Francuskoj, PSG je prvi na tabeli sa 15 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Marseille našeg Seada Kolašinca.

Za scenario drugačiji od slavlja PSG-a, potrebno je da Messi, Neymar, Mbappe i društvo izgube svih pet utakmica, a da Marseille svih pet pobijedi. Ipak, to je skoro pa nemoguće, a već danas PSG ima priliku potvrditi da su najbolji u Francuskoj i matematički osigurati titulu prvaka.

U goste im dolazi ekipa Lensa, sedmoplasirana ekipa prvenstva koja se bori za izlazak u Europu. Utakmica PSG – Lens igra se danas od 21:00 sati uz prijenos na Areni Sport.

PSG će ovom, skoro pa sigurnom, titulom zadovoljiti jedan dio navijača, ali ipak ispadanje u 1/8 finala Lige Šampiona okarakterisan je kao neuspjeh. Imali su Parižani sve u svojim rukama, ali je njihovo slavlje i velike ambicije u Ligi Šampiona pokvario Real Madrid i sjajni Benzema.

Od napadačkog trija Messi, Neymar i Mbappe očekivalo se mnogo više u Europi, a za domaće prvenstvo sve osim prvog mjesta bilo bi pravo razočarenje.

Kao što smo i navikli od PSG-a, i ovo ljeto očekuje se buran prijelazni rok. Španski mediji prenijeli su informacije da će Neymar napustiti PSG na ljeto, pogotovo nakon zvižduka navijača protekli mjesec. Za njegove usluge zainteresovani su Barcelona, Manchester City i Newcastle.

Sjajnom Francuzu, Kylianu Mbappeu ugovor ističe na ljeto, a sve više se govori o tome da će postati novi igrač Real Madrida. Bogati vlasnici Parižana će sasvim sigurno ponovo odriješiti kesu i pokušati dovesti nekoliko zvijezda. Neki od medijskih natpisa govori da je želja vlasnika da napravi tandem Messi – Ronaldo, odnosno da želi iz Man. Uniteda dovesti Portugalca.

Kada je u pitanju današnji meč sa Lensom, domaći su apsolutni favoriti. Kladionica Meridian na dan meča nudi kvotu 1.31 na pobjedu PSG-a i ovjeru titule prvaka. Ostale kvote s ovog duela možete pogledati ovdje.

Sanjin Prcić sa Strasbourgom u borbi za Ligu Šampiona

Strasbourg ove sezone igra iznenađujuće dobro i u posljednjih pet kola vodit će borbu za mjesto koje vodi u Ligu Šampiona. Trenutno su četvrti sa 56 bodova koliko ima i treći Rennes. Prve tri ekipe Francuske imat će nastup u Ligi Šampiona.

Tim za koji nastupa bh. reprezentativac Sanjin Prcić u ovom kolu gostuje Lilleu, a meč se igra u nedjelju od 17 sati. Sanjin Prcić također igra dobru sezonu. Odigrao je 27 utakmica u Ligue 1 i ima prosječnu ocjenu na SofaScore 7.06.

Kladionice očekuju neizvjestan meč. Kladionica Meridian nudi kvotu 3.20 na pobjedu Strasboruga, dok je koeficijent na trijumf Lillea 2.34. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

Prcić se u prošlom kolu vratio na teren nakon povrede, te se protiv Lillea očekuje njegov nastup u drugom dijelu utakmice.

Bordeaux u grčevitoj borbi za opstanak

Anel Ahmedhodžić se sjajno prilagodio na francuski fudbal i vrlo brzo postao standardni prvotimac, te najčešće najbolje ocijenjeni igrač u odbrani Bordeauxa. Bordo će u posljednjih pet kola imati jasan zadatak, a to je da se dograbe pozicije koja ih ostavlja u ligi ili pozicije koja znači doigravanje za opstanak sa jednom od ekipa iz druge lige.

Bordeaux je pretposljednji sa 27 bodova, četiri manje od doigravanja i pet manje od sigurnog opstanka. Do kraja su im ostale utakmice sa Nantesom (10. na tabeli), Nicom (6.), Angersom (14.), Lorientom (15.), te sa Brestom (12.).

U nedjelju igraju u gostima protiv Nantesa. Kladionica Meridian nudi kvotu 1.82 na pobjedu Nantesa. Ostale kvote sa duela Nantes – Bordeaux možete pogledati ovdje.

Anel Ahmedhodžić je najavljen od prve minute. Njegove igre bez obzira na loše rezultate Bordeauxa daju za pravo da se nada da i u slučaju ispadanja Bordoa i naredne sezone ostane u Ligue 1 tako što bi prešao u neki drugi klub.

Marseille viceprvak Francuske

Marseille će vrlo vjerovatno sezonu završiti kao drugoplasirani tim Ligue 1 što može zadovoljiti apetiti navijača kluba s juga Francuske. Imaju šest bodova prednosti u odnosu na trećeplasiranog i do kraja će pokušati osvojiti što više bodova i tako novim pobjedama obradovati svoju armiju navijača.

Sead Kolašinac prema riječima trenera Sampaolija se još uvijek nije dovoljno privikao na francuski fudbal nakon dolaska iz Engleske, ali je za očekivati da u posljednjim utakmicama dobije što veću minutažu.

Marseille u ovom kolu gostuje Reimsu u nedjelju od 20:45 sati. Kladionica Meridian daje kvotu 2.05 na pobjedu Marseillea. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Bh. reprezentativac će prema najavama susret početi na klupi, ali svoju šansu dobiti u drugom poluvremenu.

Dakle, do kraja prvenstva očekuje nas zanimljiva borba za mjesta u Europi, pogotovo za Ligu Šampiona gdje se nadamo da će Prcićev Strasborug doći do trećeg mjesta, te borba za opstanak gdje Bordeaux i Ahmedhodžića očekuje veoma težak zadatak da se izbore da i naredne godine igraju francusku Ligue 1.

(Reprezentacija.ba)