Muhamed Bešić (29) odigrao je u nedjelju 90 minuta za svoj Ferencvaroš. Nakon što u martu praktično nije imao minutažu, Bešić je odigrao cijeli susret u derbiju vrha tabele između Akademije Puškaš i Ferencvaroša (2:2) na kojem su nastupili još Ćivić, Lončar i Kovačević.

Bešiću je ovo bila prva utakmica na kojoj je proveo svih 90 minuta još od novembra prošle godine, a igrao je na poziciji desnog beka, baš tamo gdje je za Ferencvaroš i igrao sezonu prije nego ga je Safet Sušić vratio u život u Brazilu 2014..

Nakon što je u Evertonu mjesecima bio bez utakmica, njegov prošlogodišnji povratak u Ferencvaroš ponovo ga je stavio na radar reprezentacije BiH, gdje su u našem stručnom štabu sa znatiželjom pratili kako će se snaći u novom klubu.

“Luđak” kako ga od milja zovu i neki treneri i igrači, svojim povratkom u reprezentaciju mogao bi podići energiju i voljni momenat igre Bosne i Hercegovine, koja sukladno njihovim ličnim karakterima, ponekad izgleda “uspavano” kada je zasnovana na Miralemu Pjaniću i Radetu Kruniću.

Povratkom Bešića, reprezentaciji bi se, eventualno, pokušalo vratiti ono što je imala dok je igrao Emir Spahić – igrača koji će biti taj koji će svojim ponašanjem praktično stvarati pritisak saigračima da pruže više energije i borbenosti na terenu.

Reprezentacija objektivno danas nema takvog “goniča robova” na terenu, a nažalost ni među članovima stručnog štaba.

Bešićev povratak je “na dalekom štapu”, no bude li ispred sebe imao dobar april i maj, poziv selektora ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Ove sezone odigrao je 15 utakmica za Ferencvaroš, sa prosjekom od oko 40 minuta po utakmici. Njegov klub je siguran na prvoj poziciji sa +7 bodova u odnosu na Akademiju Puškaš.

(Reprezentacija.ba)