Aktuelni trener KK Partizan, Željko Obradović, govorio je za Index.hr, a u jednom dijelu razgovora prisjetio se zanimljive anegdote sa Mirzom Delibašićem.

Obradović je ispriÄao kako mu je Mirza na poÄetku sezone rekao da će Partizan biti prvak Europe u Å¡to niko nije mogao povjerovati, ali na kraju su BeograÄ‘ani zaista osvojili titulu prvaka Europe.

“Mirza je bio nevjerovatan. ÄŒovjek koji je ostavio najveći mogući utisak, veliki igraÄ i veliki Äovjek. Mi smo izgubili te godine dvije utakmice, ovdje od RabotniÄkog u produžetku, i od Bosne. Imali smo zajedniÄku konferenciju za novinare. Mirzu su pitali Å¡ta misli o timu Partizana, a on kaže: ‘Ja mislim da će oni biti prvaci Evrope’. Ja ga pogledam i kažem: ‘Kako? Mirza, Å¡ta ti bi prijatelju?’. Å ta je on vidio, meni je bilo nestvarno jer je to bio poÄetak sezone…”, rekao je Obradović za Index.hr.

Partizan je te 1992. godine u finalu savladao Å¡panski Juventud sa 71:70, trojku u posljednjoj sekundi pogodio je Aleksandar ÄorÄ‘ević.

Obradović je jedan od najtrofejnijih koÅ¡arkaÅ¡kih struÄnjaka. Osvojio je devet titula prvaka Europe, sa Partizanom, Panathinaikosom, Juventudom, Realom i FenerbahÄeom.

S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato na Euru 1997. godine i Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Na Olimpijskim igrama 1996. bio je srebreni.

(Reprezentacija.ba)