Rukometaši BiH saznali su potencijalne protivnike u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023 koje će se igrati u Švedskoj i Poljskoj.

BiH je nosilac u pretkvalifikacijama, a mogući protivnici našem timu su Švicarska, Rumunija, Belgija, Grčka, Italija, Farska Ostrva, Finska, Turska i Estonija.

Osim BiH, nosioci u pretkvalifikacijama su Sj. Makedonija, Ukrajina, Litvanija, Portugal, Bjelorusija, Slovačka, Austrija i Slovenija.

Žrijeb parova pretkvalifikacija na programu je 29. januara od 13,30 sati u Budimpešti, a susreti pretkvalifikacija su zakazani za 13. i 20. mart ove godine.

Devet pobjednika pretkvalifikacionih duela plasirat će se u baraž i tu će ih čekati devet selekcija sa tekućeg EHF EURO.

Već je poznato da će nosioci u baražu biti Češka, Srbija i Mađarska, a preostalih šest će biti poznato nakon završetka druge faze EHF EURO.

Susreti baraža za SP 2023 na programu su 11. i 17. aprila ove godine. Ukupno će devet selekcija putem baraža izboriti plasman na Mundijal.

Plasman na SP izborili su već domaćini Švedska i Poljska te svjetski šampion Danska, a pridružit će im se i tri najbolja tima sa EHF EURO.

(Reprezentacija.ba)