Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na nedavno završenom Eurobasketu.

Iako su izabranice Gorana Loje u Äetvrtfinalu zaustavljene od Francuske, koÅ¡arkaÅ¡ke velesile, poraz na kraju niko nije shvatio kao tragediju. Naprotiv. U konaÄnom raspletu Zmajice su na kraju zauzele peto mjesto i tako nadmaÅ¡ile generaciju iz 1999. koja je bila deveta.

Jusuf Nurkić, Sergej Barbarez, Edin Džeko, Amel Tuka…, samo su neki od istaknutih sportista koji su uputili Äestitke koÅ¡arkaÅ¡icama, a od poÄetka uz njih je bio i naÅ¡ legendarni koÅ¡arkaÅ¡ Nenad Marković. Javio nam se iz Francuske.

– TeÅ¡ko je bilo prognozirati neÅ¡to, ali kroz te kvalifikacije i renome Jonquel Jones, moglo se zakljuÄiti da tu ima nekog kapaciteta. Džebo, Gajić, Jones… Ma, sve djevojke su bile odliÄne i ne bih nijednu da izdvajam. Mene je oduÅ¡evila ta hemija koja je vladala u timu, vidio se taj zimski duh, Å¡to je osnovni preduslov za bilo Å¡ta. Dobro je i Å¡to su imali pri ruci nekoga kao Å¡to je Razija Mujanović koja je ranije bila na velikim takmiÄenjima, osvajala trofeje i koja zna put do velikih pobjeda, oduÅ¡evljeno za Reprezentacija.ba priÄa Nenad Marković.

Nakon historijskog uspjeha koÅ¡arkaÅ¡ice su odbile sveÄani doÄek. Objavile su pismo koje je oduÅ¡evilo regiju u kojem su, izmeÄ‘u ostalog, navele da se novac radije usmjeri u Å¡kole koÅ¡arke, a prstom su uperile i u politiÄare.

– To je bila poruka koja je na mjestu. Poslije smo mogli Äitati razne poruke politiÄara, izvinjenja, a neki se Äak nisu ni oglasili. Samo su, eto, pozdravili taj uspjeh. Postoji plejada ljudi koje uopÅ¡te promocija naÅ¡e države ne interesuje i to nije niÅ¡ta novo. ViÄ‘ali smo i ranije. Ne trebamo se zamajavati i gajiti nade da će se neÅ¡to promijeniti sve dok država funkcioniÅ¡e na ovaj naÄin s tri predsjednika. Uvijek će biti onih koji će opstruirati. Ima sigurno i onih koji bi pomogli reprezentaciji i klubovima, ali zakon o sportu ne postoji, iz nekog razloga nije izglasan. To je kompletan sistem koji treba da se promijeni kako bi se krenulo naprijed. Država mora konaÄno shvatiti da je sport u suÅ¡tini najljepÅ¡a promocija.

Ipak, dobra stvar je Å¡to se u KSBiH nalaze struÄna lica. Razija Mujanović obnaÅ¡a funkciju ‘team-managera’ ženskih koÅ¡arkaÅ¡kih selekcija.

– To svakako. To Å¡to se nalazi u Kući slavnih dovoljno govori o tome ko je i Å¡ta je Razija Mujanović. Igrala je u najvećim klubovima, osvajala Euroligu… U jednoj emisiji sam rekao da nije dovoljno imati dobar tim, dobre igraÄe već da treba i pronaći naÄin kako da pobjeÄ‘ujete velike utakmice. Ako imate nekoga ko može pokazati put, ukazati na neke stvari i dati savjet u bitnim momentima, to puno znaÄi. Sve ove danaÅ¡nje djevojke koje nose naÅ¡ dres nekada su gledale Raziju i divile se njenim igrama. Ona je danas njima kao starija sestra.

Interesovalo nas je i Å¡ta misli o Samiru Avdiću koji je aktivan na politiÄkoj sceni.

– To je njegov izbor, vjerovatno sebe vidi u tome i to treba poÅ¡tovati. Volio bih i pretpostavljam da će na ministarskoj poziciji pomoći klubovima i reprezentaciji. Nije mu ovo prvi put da je u politici, nije to neÅ¡to novo.

Prokomentarisao je i Džanana Musu koji se nije naigrao ni u Anadolu Efesu.

– Vidio sam ga skoro na aerodromu kada se vraćao, nije mi nagovijestio da će se taj raskid ugovora desiti. Ah, to je sport. Jednostavno se desi da ne napraviÅ¡ dobar odabir, da doÄ‘eÅ¡ u sredinu u kojoj sve funkcioniÅ¡e, a kada je tako onda ni trener ne rizikuje mnogo. Musa je sigurno dobar igraÄ i deÄko, treba da se fokusira i da naÄ‘e tim u kojem će biti jedan od protagonista. Bez obzira kakva to liga bila. Samo, dakle, da doÄ‘e do minutaže i da ponovo ode kao igraÄ koji može da napravi razliku. On je tako koncipiran, a ako bude dobijao epizodne uloge, neće se baÅ¡ najbolje razviti.

Marković je proÅ¡log mjeseca odluÄio da napusti Tursku i trenersku karijeru nastavi u Francuskoj. Njegov novi klub je Dijon.

– Pratili su me neko vrijeme. Njihov prethodni trener je već u martu najavio odlazak potpisavÅ¡i za drugi klub, imali su već neko rjeÅ¡enje, ali to se na kraju izjalovilo. I tako na kraju su doÅ¡li do mog imena, javili su mi se preko agenta, a poslije dva dana donijeli odluku da sam ja taj. Radi se o kvalitetnoj ligi koja je, po meni, zahtjevnija od Turske. Ima viÅ¡e kretanja, viÅ¡e se trÄi… OlakÅ¡avajuća okolnost u cijeloj priÄi mi je bila i to Å¡to sam ovdje proveo jedan dio igraÄke karijere. Nije baÅ¡ lako nama trenerima doći na strano tržiÅ¡te, poruÄio je Marković na kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)