Nakon što je u prva dva kola kvalifikacija za odlazak na Euro poražena od Norveške (0:2 u gostima) i Kazahstana (1:2 u Sarajevu), mlada fudbalaska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će sa početkom u 18,30 sati u Bielu igrati meč trećeg kola protiv domaćina Švicarske.

Selektor Darko Nestorović pozvao je čak deset novih igrača u odnosu na duel sa Kazahstanom u kojem su naši momci odigrali veoma loše i doživjeli neočekivan poraz.

Švicarska je veliki favorit u ovom meču, a gotovo svi fudbaleri našeg današnjeg protivnika igraju standardno u švicarskom šampionatu za svoje klubove.

Švicarci u 4-4-2 formaciji protiv Kazahstana, Tharasaj najveća opasnost

Mlada selekcija Švicarske pobijedila je Kazahstance u gostima sa 0:1 u septembru, a selektor Heinz Moser izveo je tim u formaciji 4-4-2.

Ispred golmana Mvogoa (brani za Young Boyse) igrali su Gulen (Grasshopper) i Akanji (Basel), poziciju desnog beka zauzeo je Hadergjonaj (Young Boys), dok je lijevo bio Angha (St. Gallen).

Zakario i Berton (obojica igraju za Young Boyse) činili su duo na sredini terena, lijevo krilo igrao je Rodriguez (Wolfsburg), a suprotno od njega Janko (Celtic).

U vrhu napada igrali su Tarashaj (Grasshopper) i Tabaković (Young Boys) koji je bio najbliži golu Kazahstana.
Štoperi Švicarske su prilično spori bili u duelu sa Kazahstanom, što bi naša selekcija mogla da iskoristi, kao i prekide, nakon kojih su Kazahstanci ozbiljno prijetili.

Kazahstan je imao četiri kornera u tom susretu, a čak u tri navrata imali su velike šanse za pogodak.

Najveća opanost za naš tim bit će talentovani Shani Tarashaj strijelac pobjedonosnog gola u Kazahstanu.
Tarashaj (20) igra na poziciji napadača i ove sezone postigao je sedam golova u 11 nastupa za Grasshopper i drugi je strijelac lige.

Pored Tarashaja koji je najbolji igrač ove selekcije, naša odbrana mogla bi imati puno posla sa desnom stranom Švicaraca gdje igraju prodorni Janko (Celtic) te izuzetno ofanzivni desni bek Hadergjonaj.

Za razliku od meča sa Kazahstanom, moguće je da će protiv nas od prve minute krenuti Ulisses Garcia na lijevom krilu koji je standardan u prvom timu njemačkog Werdera te defanzivac Gregory Wutrich (Young Boys).

U21 selekcija BiH

Deni Milošević briljira u Belgiji, bez Hodžića u Bielu

Za razliku od prve dvije utakmice kvalifikacija, Nestorović protiv Švicarske neće moći računati na kapitena Armina Hodžića koji je prekomandovan u A selekciju.

Dobra vijest je što oba golmana (Pirić i Karačić) ove sezone odlično brane u našem prvenstvu, a Deni Milošević igra u sjajnoj formi u belgijskoj ligi i postigao je tri fantastična gola za Beveren u posljednjih dvadesetak dana.

Milošević je protiv Kazahstana debitovao za našu mladu selekciju i igrao na krilnoj poziciji, dok ga je u Beverenu trener u posljednjim utakmicama koristio kao ofanzivnog veznog što se pokazalo produktivno.

Dvadesetogodišnji Milošević pored spektakularnih golova u Beverenu, pokazao je da ima sjajan pregled igre, razigravao je svoje saigrače, a ono što je možda i najvažnije, nerijetko je pomagao svojoj ekipi u defanzivnim zadacima.

smail prevljak

Selektor Nestorović ima dvojbu koga staviti u napad

Riad Bajić nastupio je u šest utakmica za tursku Konyu te upisao samo jednu asistenciju, a u meču sa Kazahstanom pružio je blijedu partiju.

S druge strane, Smail Prevljak odigrao je nekoliko utakmica za prvi tim Salzburga i postigao dva gola. Prevljak ima izuzetno jaku konkurenciju u napadu Salzburga, ali ukazanu priliku koristi na najbolji mogući način te bi mogao dobiti priliku od prve minute u meču sa Švicarskom.

Defanzivnu liniju činit će pretežno fudbaleri koji dolaze iz domaćeg prvenstva, dok se u vezni red vraća Damir Sadiković koji je propustio zbog suspenzije utakmicu sa Kazahstanom.

Nadamo se da će naši momci pružiti svoj maksimum danas i doći do pozitivnog rezultata u Bielu.

(Reprezentacija.ba)