Smail Prevljak ove sezone igra sjajno u Belgiji i sa 13 golova u 23 odigrana meča je prvi strijelac Eupena.

Prevljak je za belgijske medije govorio o svojim fudbalskim počecima i otkrio da je postao fudbaler sa 15 godina.

“Postao sam fudbaler u Bosni i Hercegovini kada sam imao 15 godina, što je prilično normalno tamo. Za početak, pokušao sam to kombinovati sa školom. Ipak, vidio da je preteško, pa sam se posvetio fudbalu. U međuvremenu, vidio sam da je to rizično pa sam završio srednju školu vanredno”, kazao je Smail i prokomentarisao period karijere koji je proveo u Leipzigu:

“Leipzig me pozvao na probu i prošlo je kako treba, pa sam dobio ugovor. Nisam mnogo znao o tom timu i mislio sam da ću završiti u nekom manjem klubu koji nema novca. U tom trenutku Leipzig je bio na prvom mjestu u četvrtoj njemačkoj ligi. Krenuli su sa usponom ka Bundesligi, gdje su sada na samom vrhu i redovno igraju Ligu Šampiona. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Sve je perfektno organizovano, ne samo za profesionalce, već i za mlađe ekipe. Red Bull ima nevjerovatne resurse, njihov trening centar je izvanredan”.

Smail je posebno naglasio da su treninzi u Leipzigu bili žestoki i da se težilo ka samom perfekcionizmu.

“Osjetili smo kako će Leipzig igrati jednog dana Ligu Šampiona, čak i kad smo igrali u trećem rangu. Kada dođete tamo, oni odvoje vrijeme i objasne vam svoju filozofiju, načine treniranja, stil igre i cijeli koncept. Sa taktičkog gledišta, odmah znate gdje ste, odnosno na kojoj ste poziciji. Treniraju vas manijaci, nevjerovatni perfekcionisti.”

Naš napadač je istakao i da se najbolje snalazi u protivničkom šesnaestercu, da mu je jedna od najvećih kvaliteta osjećaj za gol te da su mu draži golovi kada lopta pada, a on postavi nogu i zabije, nego oni glavom ili dalekometnim šutevima.

(Reprezentacija.ba)