U Hamburgu su se družili bivši kapiteni naše reprezentacije Sergej Barbarez (44) i Emir Spahić (35).

Osim što su nekada obojica nosili kapitenske trake Bosne i Hercegovine Spahića i Barbareza veže i činjenica da su nastupali za Bayer Leverkusen i HSV.

Sergej Barbarez upravo je svoje najbolje dane proveo u Hamburgu gdje je za HSV odigrao 174 utakmice i postigao 65 golova u periodu od 2000. do 2006. godine.

Za Bayer je igrao naredne dvije sezone, posljednje u karijeri, gdje je odigrao 61 utakmicu i zabio 11 golova.

Emir Spahić je u Bayer stigao 2013. godine i ostao do sredine 2015. godine kada je zbog sukoba sa zaštitarima izbačen iz kluba. Nakon 49 većinom dobrih utakmica i tri gola, Spahić nije dugo tražio novi klub pa je od jeseni zaigrao za HSV za koji je do sada odigrao tri ligaške utakmice.

Barbarez i Spahić ostavili veliki trag u reprezentaciji

Sergej Barbarez za reprezentaciju BiH igrao je od 1998. do 2006. godine gdje je postigao 17 golova u 47 mečeva. Iako napadač u eri selektora Blaža Sliškovića nerijetko je igrao poziciju libera.

Nakon 15 utakmica za mladi tim BiH Emir Spahić odigrao je 83 utakmice i zabio tri gola za seniorsku reprezentaciju. Prvi je kapiten koji je Bosnu i Hercegovinu odveo na jedno veliko takmičenje.

Navodno, nakon svog odlaska Sergej Barbarez iskazao je želju da ga upravo Spahić naslijedi u kapitenskoj ulozi.

Osim angažmana u funkciji ambasadora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez nažalost nije se nastavio baviti fudbalskim poslom kroz trenerski ili menadžerski angažman.

(Reprezentacija.ba)