Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro kreće u eru s novim selektorom. Dušan Bajević koji je prethodno vodio naš nacionalni tim odlučio je da se povuče i mjesto prepusti nekom novom, mlađem, a kome će N/FSBiH ukazati povjerenje bit će poznato već krajem ovog mjeseca.

Ko god da dođe, neće nimati nimalo lagan posao. Pokazatelj toga je i žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru koji je “Zmajeve” smjestio u grupu D u kojoj su još svjetski prvak Francuska, te Ukrajina, Finska i Kazahstan.

O žrijebu, posljednjim rezultatima, kao i o izboru novog selektora, razgovarali smo sa standardnim reprezentativcem Gojkom Cimirotom koji je veznjak sa najvećom minutažom u dresu reprezentacije BiH u 2020. godini.

“Dobili smo jednu od najtežih grupa. Favorit je svakako Francuska, svjetski su prvaci i bit će zanimljivo igrati sa njima, ali ne smijem zanemariti ni ostale. Naročito Ukrajince i Fince koji su nam već dobro poznati. Ipak, ako mi budemo na nivou, nema razloga da se plašimo. Već smo u Ligi nacija igrali sa jakim protivnicima i spremni smo”, javio se Cimirot iz Liježa za Reprezentacija.ba portal.

Iz dana u dan se u bh. medijima špekuliše o tome ko bi mogao biti novi selektor. Ivaylo Petev, Mladen Krstajić, Sergej Jakirović, Meho Kodro, Husref Musemić, Sergej Barbarez…, samo su neki od kandidata.

“Vidim da je to jedna od glavnih tema. Pratim sve, dosta imena se spominje, ali ne bih se upuštao u neke analize. O tome kakav nam treba selektor, domaći ili strani, ovakav ili onakav…, neka odlučuju ljudi iz Saveza. Na nama igračima je da igramo i sprovedemo u djelo sve ono što taj koji bude izabran zamisli. Nadam se da će doći neko kvalitetan, motivisan i da će krenuti nabolje.”

U proteklom periodu oko reprezentacije nije vladala baš najbolja atmosfera.

“I danas mi je krivo kada se sjetim kako smo izgubili u toj utakmici baraža. Nesreća. Dobro smo počeli, imali smo nekoliko stopostotnih šansi da utakmicu riješimo i onda dođu penali i – izgubimo. A što se tiče Lige nacija, dali smo onoliko koliko smo mogli u grupi u kojoj su bile reprezentacije koje su redovni sudionici velikih takmičenja. Dovoljno je vidjeti tu jednu Italiju ili Nizozemsku.”

Cimirot je u Standardu već skoro treću godinu. Ne skriva da je željan novog izazova.

“Priželjkujem i ja da promijenim sredinu, okušam se na još većem nivou, ali ova situacija sa koronavirusom je dosta utjecala na to. Bilo je interesa nekog iz Italije i Njemačke. Vidjet ćemo šta će po pitanju toga biti u budućnosti.”

Ponuda ni ranije nije nedostajalo. Naročito je konkretna bila ona od saudijskog Al-Ahlija, nudili su i ‘ovce i novce’, ali…

“Da, bila je ta priča, baš su bili zainteresovani. Ipak, novac nije jedino ono o čemu mislim prilikom odabira novog kluba. Procijenio sam da mi je još rano da idem u Saudijsku Arabiju, a ni Standard nije bio zagrijan toliko za moju prodaju”, rekao je Cimirot na kraju razgovora za Reprezentacija.ba. 

(Reprezentacija.ba)