Portal Reprezentacija.ba u saradnji sa patriotskim brandom “Zmaj od Bosne”  donosi seriju tekstova o slavnoj kulturi, tradiciji i historiji Bosne i Hercegovine, te lokacijama koje bi svaki Bosanac i Hercegovac morao posjetiti, te se na taj način istinski upoznati sa svojom domovinom. Turistički radnik Igor Porobija donosi stručni komentar najznačajnijih spomenika naše istorije.

Stećci

“Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj” napisao je Miroslav Krleža.

Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika iz perioda srednjeg vijeka, a velika većina svih otkrivenih stečaka nalazi se na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da se stečci koji su izvan naših granica većinom nalaze na teritorijama koje su u određenom razdbolju bile pod uticajem bosanskih banovine i države, te ja pojava ovog spomenika time skoro pa isključivo vezana uz srednjevjekovnu istoriju Bosne i Hercegovine.

Nekropole stećaka – svjetska kulturna baština

Nekropole stećaka, manje ili veće, možemo naći u skoro svim dijelovima Bosne i hercegovine, a broj od preko 60 000 stećaka nalazi se na ukupno 3300 lokaliteta. Čak 20 nekropola s prostora Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine što dovoljno govori o vrijednosti i značaju ovih spomenika.

Radimlja

Radimlja je naša najveća nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini, a na lokalitetu se nalaze 133 stećka raznih oblika i veličina. Na stećcima se nalazi veliki broj različitih ukrasa, a u mnoštvu dekorativnih motiva vrijedi izdvojiti sunce, zvijezde, brojne motive križa, polumjesec, kao i ratniče motive poput štita, mača te luka i strijele. Na nekim od stećaka u Radimlji nalaze se i motivi životinja i riba kao i motivi lova, plesa te veći broj različitih biljnih motiva.

Najviše pažnje plijene tri takozvane „vojvodske“ figure koje prikazuju čovjeka s rukom podignutom u zrak – svima nama poznat prizor koji se nametnuo kao jedinstveni simbol stećaka i svojevrsni simbol tog perioda naše istorije.

Sarajevo i Radmilja udaljeni su oko 160 kilometara. Putovanje automobilom preko Tarčina, Konjica, Jablanice, Mostara i Stoca, koristeći autoput Sarajevo – Tarčin u oba pravca, koštat će vas 60-ak KM i trajat će oko tri sata u jednom pravcu.

(Reprezentacija.ba)