BiH je protiv Sjeverne Irske igrala dva puta – u septembru i oktobru 2018. godine u Ligi Nacija. Pobjedili smo u oba susreta, a ovaj drugi sa Grbavice pamtićemo možda i najviše po prelijepom golu koji su stvorili Miralem Pjanić i Edin Džeko, a koji je nažalost poništen.

Iz slobodnog udarca koji je bio idealna prilika da uputi šut, Pjanić je lob dodavanjem prebacio živi zid pravo na volej Džeki koji maestralno pogađa.

Iz samo njima znanih razloga glavni sudac Mattias Gestranius i pomoćnici iz Finske zbog ofsajda poništavaju ovaj gol. Replay je pokazao – gol čist kao suza.

Nije to previše omelo Pjanića i Džeku, pa su do kraja pokazali svoju klasu i izveli još jednu majstoriju. Pjanić ga je sa naše polovine jednim izenadnim dugim pasom direktno izbacio u šesnaesterac protivnika, što Džeko koristi da zabije za konačnih 2:0.

Inače, prije dvije godine u oba susreta smo pobjedili Sjevernu Irsku. U Belfastu sa 1:2, a na Grbavici sa 2:0. U prvom meču igrali smo u sastavu Šehić, Bešić, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Cimirot, Sarić, Pjanić, Višća, Duljević i Džeko, a u drugom Šehić, Vranješ, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Bešić, Pjanić, Sarić, Višća, Duljević i Džeko.

https://www.youtube.com/watch?v=wGwjPpHRiUs

(Reprezentacija.ba)