Pomoćnik Dušana Bajevića, Rusmir Cviko, gostovao je na “Televiziji Sarajevo” gdje je u emisiji “Sport magazin” govorio o aktuelnostima u našoj reprezentaciji.

Objasnio je kako su utakmice protiv Italije i Poljske bile zahtjevne za stručni štab i igrače iz više razloga.

“Morali smo puno kombinovati zbog želje da vidimo što više igrača na djelu, ali i zbog umora. Utakmice su došle u trenutku kada su neki igrači završili prvenstva i bili na pauzama, tako da njihova forma nije bila na visokom nivou. Prije toga imali smo i korona pauzu koja je donijela probleme, a koje smo pokušali ublažiti sa 10 online treninga koje je reprezentacija imala u tom periodu kako bi napravili homogenu sredinu prije svega.”

Bajević i Cviko

Liga Nacija mijenja prijateljske utakmice

“Mi imamo želju ostati u A grupi Lige Nacija, ali isto tako ove utakmice koje su zamijenile nekadašnje prijateljske i dale im takmičarski ton moramo koristiti da dobijemo uvid koji to igrali mogu, a koji ne mogu odgovoriti za onaj najvažniji zadatak – utakmice baraža za EURO 2020. Dušan Bajević je trener koji ima 15 trofeja i koji je najtrofejniji bh. trener. Sigurno je više nego kompetentan za taj zadatak. Igračima stalno pokušava objasniti šta bi za cijelu državu značio takav uspjeh.”

Slika je sada jasnija, tu je i nekoliko novih igrača

“Mi smo nakon utakmica imali dva sastanka stručnog štaba i sigurno da smo jako zadovoljni sa nova 2-3 igrača. Vidjeli smo svi kako se igralo protiv Italije, kako protiv Poljske. U drugoj utakmici bilo je oscilacija. Presudio je i umor, ali i možda prevelika želja nekih igrača da se dokažu. Uglavnom u ovim mečevima neko sebe stavi u prvi plan, neko sebe eliminiše. Bilo je teško igrati bez Pjanića, Krunića, Lončara… na koje računamo. Utakmica u Firenci treba biti pokazatelj sa kakvim motivom treba igrati za reprezentaciju. “

Analiza naših, ali i analiza utakmica protivnika

“Analizirali smo puno utakmice protiv Poljske i Italije, ali smo analizirali i utakmice koje smo mi igrali protiv Sjeverne Irske u prošloj Ligi Nacija, kao i njihove kasnije utakmice. Bili smo spremni i za utakmice u martu kada smo analizirali Sjevernu Irsku za odgođeni baraž, bićemo spremni i sada. Svjesni smo da smo u ranijim utakmicama protiv njih imali puno sreće, posebno na onoj u gostima. Uglavnom, pratićemo promjene u njihovoj ekipi, analizirati našu i njihovu situaciju i sve segmente, kako bi za utakmice imali najbolji spisak, sastav, taktiku, formu… Neko će ići na ili gledati utakmice naših igrača, neko analizirati protivničke igrače…”

Branimir Cipetić je pokazao da Premijer liga ipak nešto vrijedi

“Imamo želju da pružimo priliku igračima iz PL BiH da pokažu kako se ova liga previše potcjenjuje. Jedan Cipetić je podstrek svima u ligi da rade i pokazatelj da se nešto pozitivno dešava kod nas. Nije mala stvar da taj “Cipi” odigra korektno, uz nekoliko instrukcija, protiv jedne Italije. Svakako želimo pokazati da ova liga nije zanemariva, obilazimo i pratimo utakmice i igrače, želimo im dati više prostora… Radovalo bi me da više mladih igrača dobije priliku u našim klubovima.”

Cviko i Bajević

Pristisci menadžera

“Ovaj stručni štab je nepotkupljiv. Niko nam ne nameće igrače ili vrši pritisak. Kontakta ima, ljudi nam preporučuju igrače, a mi smo dužni da provjerimo svakog potencijalno zanimljivog igrača. Analiziraćemo protivnika i na osnovu toga pozvati najbolje igrače za taj zadatak. Uvijek nam je želja spojiti iskustvo, mladost, formu… Sada će biti vrlo važno da nam COVID-19 ne napravi probleme, da neko bude pozitivan, da neko ne može preći granicu…”

BiH će 8. oktobra na Grbavici odigrati polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske. Ako pobijedimo, 12. novembra ćemo igrati finale baraža protiv Slovačke ili Irske, ponovo na svom terenu.

Kalendar utakmica reprezentacije BiH do kraja 2020. godine:

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)