Bosna i Hercegovina će u ponedjeljak od 20,45 sati u Zenici igrati meč drugog kola grupe 1 UEFA A Lige Nacija protiv Poljske.

Ako izuzmemo dosadašnja tri susreta mimo FIFA-inih kalendara i sa drugim ili trećim sastavima, večerašnja utakmica bit će prva zvanična.

Poljska je jedna od deset europskih reprezentacija sa kojima Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikada nije igrala zvanične utakmice. Nismo igrali još protiv Engleske, Holandije, Rusije, Ukrajine, Gruzije, Kazahstana, Islanda i Kosova.

Zanimljivo da su sva tri prijateljska duela između Poljske i BiH odigrana u Turskoj i svaki put u decembru mjesecu – van FIFA-inih termina.

Prvi susret je odigran 15. decembra 2007. godine, a Poljska je slavila sa 1:0. Selekciju BiH su tada činili igrači iz Premijer lige BiH.

Novi duel bio je na programu 10. decembra 2010. godine, kada je rezultat glasio 2:2. Za naš tim u ovom susretu su pretežno igrali fudbaleri iz domaćeg šampionata pojačani Zvjezdanom Misimovićem.

Posljednji međusobni duel između Poljske i BiH igran je 16. decembra 2011. godine i Poljaci su bili uspješniji rezultatom 1:0. U spomenutoj utakmici ponovo su nastupili igrači iz Premijer lige BiH, odnosno igrala je olimpijsko – mediteranska selekcija.

Kladionica Mozzart večeras na pobjedu BiH daje kvotu od 2.60, a na pobjedu Poljske 2.80.

BiH – Poljska, ponedjeljak 20,45 sati ekskluzivno na NOVA BH

(Reprezentacija.ba)