FK Sarajevo danas, 24. oktobra 2018. godine, slavi 72. rođendan.

U dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu 24. oktobra 1946. godine, spajanjem Udarnika i Radnika, došlo je do formiranja tadašnjeg Torpeda koji ubrzo nakon toga ime mijenja u Sarajevo.

U dva navrata bordo tim je osvajao trofej prvaka u bivšoj Jugoslaviji. Titula prvaka Bosne i Hercegovine osvojena je ukupno tri puta, čemu se dodaje i pet trofeja osvajača Kup takmičenja.

“Zaista mogu da kažem da sam presretan što sam učestvovao u stvaranju našeg velikog Sarajeva, to zadovoljstvo i sreća se ne mogu ni s čim porediti. Mi smo iz srca i duše voljeli Sarajevo i ostali smo godinama koje su uslijedile uz njega”, istakao je član šampionske generacije bordo tima iz 1967., Vahidin Musemić.

Mehmed Janjoš, osvajač šampionske titule u sezoni 1984/85, također je čestitao uputio svoje čestitke.

“Sve čestitke našem Sarajevu! Hvala ti za sreću, radost i tugu koju smo dijelili godinama koje su iza nas. Ponosan sam što sam imao priliku dati svoj doprinos kao igrač, trener ali i navijač!”.

“Ogromna čast mi je biti kapiten velikog tima poput našeg! Sretan ti rođendan voljeni klube! Obećavam da ćemo nastaviti davati sve od sebe u utakmicama koje slijede i da ćemo opravdati očekivanja. U godinama koje dolaze, nastavit ćemo biti jedan kolektiv, jedna ekipa, jedna porodica”, rekao je kapiten, Krste Velkoski, koji je nedavno postigao 50. pogodak u bordo dresu.

Nihad Mujakić, akademac koji je prošao kroz sve selekcije omladinskog pogona, danas je standardni prvotimac.

“Sretan rođendan najbolji klube! Biti dio tebe godinama kroz Akademiju, a sada i prvi tim je nešto neopisivo! Navijačima, igračima i čitavom kolektivu želim sretan ovaj dan. Dio sam bordo porodice godinama i tako će ostati do kraja!”.

Veliki navijač Sarajeva i autor knjige “Bordo vremeplov”, Semir Zilić,  također je čestitao 72. rođendan.

“Svom voljenom, jedinom i najdražem klubu, kao i svima kojima je bordo boja u srcu, želim sretan 72. rođendan uz želju da u tekućoj sezoni ispišemo historiju i osvojimo prvu duplu krunu. Svi mi kojima je bordo boja u srcu trebamo stati zajedno iza jednog cilja i podržati klub, Husrefa Musemića i njegove ratnike u pohodu na ovaj veliki uspjeh. Sarajevo, to smo mi!”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)