Prijateljski meč između Turske i Bosne i Hercegovine, koji je na programu u četvrtak od 19:30 sati po našem vremenu, igrat će se u Rizeu na Caykur Didi stadionu (bivši Yeni Rize Sehir stadion).

To je dom Caykur Rizespora, kluba koji se takmiči u Superligi, a u koju je ove godine ušao iz TFF Prve lige.

Mali klub

Caykur Rizesor je mali klub osnovan 1953. godine, koji u svojoj historiji nema većih uspjeha. Svega je jednom igrao u evropskim takmičenjima i to 2001. godine u tadašnjem Intertoto kupu.

Tri puta je osvajao Prvu ligu, a tri puta došao do polufinala Kupa Turske, što mu je najveći uspjeh.

Ono što ga veže za BiH jeste da ga je u dva navrata s klupe predvodio bivši selektor našeg državnog tima Safet Sušić. Bilo je to u sezonama 2006-2007 i 2007-2008.

Klub je u vlasništvu kompanije Caykur, koja se bavi proizvodnjom i prodajom čaja, a koja je ujedno glavni sponzor kluba.

Caykur Didi stadion je napravljen po modernim UEFA-in standardima i ima kapacitet od 15.558 sjedećih mjesta (15.197 za publiku, 277 Vip sjedišta i 84 za novinare).

Izgrađen je 2009. godine. Ima 12 privatnih odsjeka i tri press lože, a u okviru stadiona se nalazi 800 parking mjesta.

Centar za preradu i transport čaja

Rize je glavni grad pokrajine Rize u istočnom dijelu regije Crnog mora i ima 104.508 stanovnika.

Uživa blagu, izrazito vlažnu klimu, osjetljivu na oluje koje dolaze s Crnog mora, pa je okolica bogata vegetacijom i privlači sve više posjetitelja svake godine.

Centar je za preradu i transport Rize čaja koji se uzgaja u okolici.

Rize je mirno mjesto, tipično tursko provincijsko središte s malo noćnog života ili zabave. Međutim, granica s Gruzijom otvorena je još od ranih 90-ih godina, proširena je obalna cesta Crnog mora, te je Rize sada bogatiji nego prethodnih desetljeća. Na ulicama ima više automobila, zgrada, a otvaraju se i neka mjesta za mlade ljude.

Rize je izrazito planinski grad, što je za industrijski razvoj teško i nepraktično. S obzirom na nedostatak zračnog i željezničkog prometa, većina robe mora putovati kamionom ili brodom, što izvoz i uvoz čini vrlo teškim.

Rizeov primarni trgovački partner je Trabzon, najrazvijeni grad sjeveroistočne regije Crnog mora. Njegov izvoz se temelji na čaju i kiviju, koji se smatraju najpopularnijom robom.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)